Skocz do zawartości

bmw e46 320d 150KM + świece żarowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie, w jaki sposób można sprawdzić świece żarowe bez ściągania kolektora oraz sterownik świec. Wyskakuje mi błąd świecy na pierwszym cylindrze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na pierwszym cylindrze da się wykręcić świecę i ją sprawdzić.Nie jest to łatwe,ale przy odrobinie chęci da się.

Nie trzeba ściągać kolektora.Pamiętaj ,że nie jest to świeca 12V,więc nie sprawdzaj napięciem z akumulatora.

Opublikowano
  • Autor
tylko mi chodziło jak sprawdzić te świeczki miernikiem, podobno da się to zrobić mierząc rezystancję miernikiem tylko nie wiem jak to zrobić i gdzie tego szukać?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
tylko mi chodziło jak sprawdzić te świeczki miernikiem, podobno da się to zrobić mierząc rezystancję miernikiem tylko nie wiem jak to zrobić i gdzie tego szukać?

Pod maska po stronie kierowcy masz taka czarna skrzynke. Jest tam taka wtyczka do której idzie gróby czerwony przewód. Wypinasz i mierzysz. Ile co ma byc pytaj dalej. Ale jeśli masz bład ze to pierwsza swieca wiec wymien

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
  • Autor
tylko raz ten błąd jest raz go nie ma (rozumiem że świeczki grzeją w zależności od temperatury zewnętrznej), chyba będę musiał wymienić wszystkie tylko wymiana to zawsze jest loteria.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dlaczego loteria? Masz na myśli, że mogą się urwać? Jak nie zostały dokręcone za mocno/słabo przez poprzednika to na rozgrzanym silniku odkręcisz bezproblemowo, tylko powoli i spokojnie, jak będzie opór to lekko dokręć i odkręcaj dalej. Niektórzy zalewają je przed wymianą przez jakiś czas naftą, płynem hamulcowym lub innymi cudami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
dzięki, będę próbował najważniejsze to się nie śpieszyć przy wymianie:)
Opublikowano

Wymieniałem ostatnio u sibie - ciepły silnik i bez większego wysiłku. Spalona świeca pokazywała bardzo dużą rezystancję na mierniku, pozostałe miały taką samą. Wymieniłem wszystkie - jak już ściągasz kolektor to tak zrób, Błąd sporadyczny tak jak piszesz dlatego że na "większym" plusie gdy płyn ma chyba ponad 20 st. nie grzeją.

pzdr

Opublikowano
  • Autor
ok dzięki będę próbował wymienić:), pozdrawiam,