Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, coś mi stuka w mojej e90. Słychać tak jak by uderzanie metalowego breloczka w plastik. Zawias sprawdzony, magiel tez. Przez 1,5 tyg stał w serwisie i "nie wiedzą co go jest". Styki dochodzą jak by ze środka, spod deski, jak ruszam krzyżakiem to słychać stuki ale nie we środku. Mam też luźne podszybie (nie wiem czemu). Czy krzyża musi być sztywny czy przy ruszania nim a nie kręceniu mogą występować stuki?
Opublikowano
Dodam tylko, że stuka jak wpadam nie w dół tylko jak np najade na łączenie asfaltu albo w jadę prawa strona w dołek, wydaje mi się, że raz słychać stuki z prawej strony, a raz ze środka. Z lewej raczej nie.
Opublikowano

Jestem ciekaw rozwiązania tegoż problemu, bo sam borykam się ze strasznie wkurzającym tematem i może szkopuł tkwi w podobnym miejscu. U mnie akurat problem wygląda następująco: przy skrętach na małych prędkościach coś puka w prawych drzwiach. Raz mam wrażenie, że na wysokości słupka (pasy), a raz bliżej maski, ale ciągle jakby w drzwiach. Mógłbym założyć, że to uszczelkę "wuj" strzelił, ale jak powszechnie wiadomo - nie sztuka wydać pieniądze. W celu rozwiązanie tegoż problemu, bawiłem się już ryglem w różne strony, zmieniając docisk drzwi, ale wysiłki okazały się płonne.

Co do podszybia - z trzeszczącą uszczelką dałem już sobie spokój. Delikatne trzaski dochodzące jakby spod deski w okolicach szyby po prawej stronie. Może wezmę kiedyś trochę papieru i napcham między materiał, a szybę ^^.

Opublikowano
Kiedyś w innym aucie też coś mi podobnie stukało - przyczyną był pozostawiony wkrętak w podszybiu :mad2:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Musze nagrać z dźwięk ale nie wiem czy mikrofon go wykryje, tez mi się wydaje, że ktoś mógł coś gdzieś zostawić, miałem 2 miesiące temu wymieniany cały silnik, ale stukanie pojawiło się z miesiąc temu. Dzisiaj rozebrane nadkola i podszybie. Wszystko złożyłem, ale puka dalej, ta listwa od podszybie trochę odstaje od szyby ale tak miałem od momentu wymiany przedniej szyby i styków nie było. Wkurza mnie to tym bardziej, że 4 serwisy nie nie wykrył, a wczoraj właśnie w 4 powiedziano mim ze to klocek w zacisku ale nie wydaje mi się. Będę kombinować dalej ale pukanie jest takie jakby albo coś się buja i puka albo jak by coś było nie do kręcone i puka.
Opublikowano
Musze nagrać z dźwięk ale nie wiem czy mikrofon go wykryje, tez mi się wydaje, że ktoś mógł coś gdzieś zostawić, miałem 2 miesiące temu wymieniany cały silnik, ale stukanie pojawiło się z miesiąc temu. Dzisiaj rozebrane nadkola i podszybie. Wszystko złożyłem, ale puka dalej, ta listwa od podszybie trochę odstaje od szyby ale tak miałem od momentu wymiany przedniej szyby i styków nie było. Wkurza mnie to tym bardziej, że 4 serwisy nie nie wykrył, a wczoraj właśnie w 4 powiedziano mim ze to klocek w zacisku ale nie wydaje mi się. Będę kombinować dalej ale pukanie jest takie jakby albo coś się buja i puka albo jak by coś było nie do kręcone i puka.

A wewnątrz nawiewów sprawdzaleś? Może coś wpadło...

-------------------

Artur

Opublikowano

Mialem kiedys dzwne dzwieki w e60 lci. Jednoczesnie klimanie chciala chlodzic. Okazalo sie, ze uszkodzilo sie laczenie rurki z "nagrzewnica" (skraplacz to sie nazywa?) ta od klimatyzacji.

Pewnie u Ciebie to cos zupelnie innego, ale pisze o tym, zebys wiedzial, ze przyczyna moze nie byc tam, gdzie sie jej spodziewamy ;)

Opublikowano

Klocek możesz łatwo sprawdzić wystarczy że podczas wydobywania się dziwnych dźwięków wcisniesz lekko hamulec. Kiedyś w innym aucie też mi coś pukalo i okazało się że to właśnie klocek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj,

Czy udało się rozwiązać problem? U mnie też coś stuka i doprowadza mnie do szaleństwa. Ciężko to zlokalizować - nawiew / okolice przycisków sterujących klimą / cd... dodam że rzecz dzieje się gdy uruchomię klimę i zaczyna wiać zimne powietrze (czyli na zdrowy rozsądek coś z nawiewem) Mam wrażenie że gdzieś tam w środku coś wisi i obija się o środek... Oczywiście nie dzieję się to zawsze, ale "pikanie mnie denerwuje"

Nie wiem - dziś wszystko rozbieram, jeśli macie jakieś wskazówki dajcie znać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witajcie, coś mi stuka w mojej e90. Słychać tak jak by uderzanie metalowego breloczka w plastik. Zawias sprawdzony, magiel tez. Przez 1,5 tyg stał w serwisie i "nie wiedzą co go jest". Styki dochodzą jak by ze środka, spod deski, jak ruszam krzyżakiem to słychać stuki ale nie we środku. Mam też luźne podszybie (nie wiem czemu). Czy krzyża musi być sztywny czy przy ruszania nim a nie kręceniu mogą występować stuki?

W mojej ocenie może u ciebie stukać kolumna kierownicza.

Też u sobie sprawdzałem krzyżaki, ale one były ok.

Myślę że to częsta przypadłość w E9x. W moim aucie wg zapisów serwisu miałem już kiedyś zmienianą kolumnę.

Luz mam raczej mały i nic nie wymieniam. Stuki mam praktycznie tylko sporadycznie na bruku lub większych dziurach. Felgi R18.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

W mojej ocenie może u ciebie stukać kolumna kierownicza.

Też u sobie sprawdzałem krzyżaki, ale one były ok.

Myślę że to częsta przypadłość w E9x. W moim aucie wg zapisów serwisu miałem już kiedyś zmienianą kolumnę.

Luz mam raczej mały i nic nie wymieniam. Stuki mam praktycznie tylko sporadycznie na bruku lub większych dziurach. Felgi R18.

Mam podobne zdanie. Kolumny i maglownice są dosyć delikatne w e9x.

http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/196/nduk.jpg