Skocz do zawartości

Gaz sekwencja BRC e39 - strasznie dużo pali.. same problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznę od początku. Od grudnia 2013 jestem posiadaczem BMW 520i E39. W styczniu założyłem gaz BRC, od tego momentu z autem są same problemy.

Najpierw nie chciał na gazie jeździć. Wymiana świece i fajki na cewkach... po długim męczeniu się z autem i wydaniu kupy kasy okazało się, że były nieszczelności na kolektorze ssącym. Wymiana wężyków.. chwilę pochodziła ładnie i po maks dwóch tygodniach znów problemy... znów nie jeździ jak powinna... wymiana cewek (wymienione są już 4 zostały jeszcze 2szt.) i pełne ustawienie map na drodze.

Samochód zaczął jeździć jak marzenie do teraz..

Obecnie autko pije gazu 20l/100km. Nie wiem już co z nim zrobić, do tej pory nie przepalał tyle.

Czy ktoś miał podobne problemy? Co może być przyczyną?

Nie mam zaufania do żadnego serwisu BRC już w tej chwili, ktoś może polecić DOBREGO fachowca, najlepiej z autoryzacją BRC w okolicach Łodzi?

Edytowane przez kriss87

Opublikowano
a podłączałeś auto do kompa? Może sonda padła. NIe chodzi o kompa do LPG.
Opublikowano
  • Autor

Niestety w tym tygodniu nie bardzo mam jak jechać do mechanika a jak już pojadę to chciałbym chociaż wiedzieć jak z nimi rozmawiać. Po poprzednich przygodach nie bardzo mam ochotę być odsyłany od mechanika do gazownika, bo nie miałem pojęcia o co chodzi.

Przepala taką kosmiczną ilość gazu, więc obawiam się, że to nie będzie po prostu któraś sonda lambda.

Opublikowano
Proponuje wymienić silnik skoro to nie może być "tylko" sonda.
Opublikowano
  • Autor
Nie powiedziałem, że nie może być to sonda, tylko obawiam się, że to może nie być to.
Opublikowano
A dlaczego nie?prędzej sonda niż wymiana świec i kompletu cewek nie wiadomo po co.
Opublikowano
  • Autor
Akurat cewki padają po kolei i odcina na nich zapłon, dlatego wszystkie po kolei są wymieniane, a świece były wymienione zaraz po zakupie samochodu.

Edytowane przez kriss87

Opublikowano
No widzisz,to trzeba bylo napisać bo z opisy wynika ze były wymieniane jak próba naprawy auta.
Opublikowano

Witam

A na benzynie tez tak chodzi? Ja mam BRC jezdze 6 rok zero problemow ja serwisuje samochod na Kasprowicz w Zgierzu a gaz BRC na Złotnej 25 Łódź.

Opublikowano

dużo ludzi w R6 ma BRC i nie narzekają.

Ja bym zalał PB do pełna i nie jeździ na gazie. Zrobił z 200-300km i znowu do pełna i sprawdził ile spali. Chyba że wolisz wydawać na mechaników którzy odsyłają jeden do drugiego.

Ja mam gazownika który też zajmuje się diagnostyką i u niego nie ma odsyłania od mechanika do gazownika. I radził bym taką osobę znaleźć. Jak nie to pojeździj na PB kilka set km koniecznie z pełnym zbiornikiem

Opublikowano
  • Autor
Witam

A na benzynie tez tak chodzi? Ja mam BRC jezdze 6 rok zero problemow ja serwisuje samochod na Kasprowicz w Zgierzu a gaz BRC na Złotnej 25 Łódź.

Szczerze mówiąc boję się przełączyć się na benzynę jak tyle teraz pali, ale mam ustawione dość późne przełączenie na gaz i nie widzę, żeby wskazówka baku gwałtownie opadała, raczej jest tak jak zawsze. Nie wiem czy to istotne i czy warto sugerować się wskazaniem komputera, ale wskazuje ok 9l.

dużo ludzi w R6 ma BRC i nie narzekają.

Założyłem BRC, bo wiedziałem, że to dobra instalacja dla R6, niestety od samego początku mam z nim problemy.

Ja mam gazownika który też zajmuje się diagnostyką i u niego nie ma odsyłania od mechanika do gazownika. I radził bym taką osobę znaleźć. Jak nie to pojeździj na PB kilka set km koniecznie z pełnym zbiornikiem

Poleciłbyś tego gazownika?

Opublikowano

Nie patrz się na wskazanie komputera tylko na rzeczywiste spalanie. Dlatego zbiornik na full zrób 200-300km jak pisałem znowu full i będziesz miał odpowiedź.

Skąd jesteś?

Opublikowano
  • Autor

Łódź, padło pytanie jak spalanie wygląda na benzynie, odpowiedziałem to co wiem w tej chwili.

Nie zauważyłem wzrostu spalania benzyny. Wzrost spalania gazu też zauważyłem dopiero dzisiaj. tzn wcześniej coś przestało mi pasować i wydawało mi się, że spalanie wzrosło (przy poprzednim tankowaniu), ale nie byłem pewien.

Opublikowano
Dlatego powtarzam. Zrób od pełnego do pełnego test nie używając ani razu w trakcie tego testu LPG. Napisz wtedy tutaj spalanie.
Opublikowano
U mnie spalanie w lodzi wynosi od 16 lpg do 18 lpg zalezy jak jezdze dynamicznie a w trasie od 10 do 15 lpg
Opublikowano
  • Autor
Do tej pory spalanie w mieście miałem około 12l lpg
Opublikowano

Nie ma co teraz chwalić się spalaniem kto ile ma bo to się zacznie zaraz wojna i do tego dieslowcy się wtrącą i będzie kłótnia :mrgreen:

Tylko widzę że autor tematu nie chce przejechać na PB pewien czas.

Opublikowano
Autor kupił sobie 6cylindrów na gaz i i chce je naprawić za pomocą klawiatury nie wychodząc z domu.
Opublikowano
Cóż moim zdaniem nie potrzebnie wymieniałeś cewki po kolei ale o tym później. Na razie pochwal się czy auto było podpinane pod komputer w momencie zmiany tych cewek i czy sprawdzono jak zachowują się korekty paliwowe długo i krótkoterminowa na LPG.
Opublikowano
przecież to jakiś trolll któremu auto palio mniej gazu niż komukolwiek benzyny tu na forum
Opublikowano

A kto ci doradzał wymianę cewek? Może gazownicy?

Zawsze tak robią żeby zwalić winę na coś innego a nie na instalację gazowa :).

Pierwsze najważniejsze komp i sprawdzamy błędy. Później szukamy przyczyny i naprawiamy lub wymieniamy ,

nigdy odwrotnie :)

dobrze ci koledzy radzą pojeździć na Pb zobacz czy masz ten sam objaw co na gazie....