Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Musiałem ściągnąć nadkole (duże) i urwałem kołki mocujące nadkole z dolną częścią błotnika, chodzi o te klinujące w otwór.

Może ktoś wskazać na realoem, które to są?

Opublikowano

O ile dobrze pamiętam to u mnie był to element nr 31 z rysunku - numer części: 51161881149

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL91&mospid=47540&btnr=41_0053&hg=41&fg=25&hl=26

http://realoem.com/bmw/photos/51161881149.jpg

Pzdr.

Opublikowano
Umownie z tyłu jest ćwiartka, a błotnik to przedni element karoserii ;) dlatego nie pisałem o stronie, ale wychodzi na to, że to są właśnie te kołki. Dzieki!
Opublikowano

Zapewne chodzi Ci o te kołki, które są w ilości bodaj 3 sztuk na stronę, wpinane w dół błotnika metalowego. Mocują właśnie nadkole do rantu błotnika. Jeśli o te chodzi to na 99% szukasz tych z linka, który Ci podałem.

Pzdr.

Opublikowano
W intercarsie do kupienia za grosze no ale to jeszcze trzeba chcieć a u handlarza częściej nity są w użytku to zakładają co mają :mrgreen: . Miałem jeden wyjęty z nadkola to mi dobrali identyczne.
Opublikowano

Ogólnie rzecz biorąc w większości dobrych sklepów z częściami do aut mają regał właśnie z różnego rodzaju spinkami. Jest ich z reguły pierdyliard i można dobrać coś zamiennie.

Pzdr.

Opublikowano
Ja jestem konstrukcją tych kołeczków zachwycony. Gdziekolwiek bym nie musiał ich wyjmować, zawsze się udaje bez problemu i bez niszczenia, tak że nadają się do ponownego montażu. Tylko trzeba się z nimi obchodzić ostrożnie, nie rwać na siłę. Plastik jest miękki, elastyczny, spokojnie daje się to zakładać i zdejmować. Chyba, że ja mam szczęście, a u Was z powodu warunków atmosferycznych czy innych czynników ten plastik stwardniał i pęka.
Opublikowano
No właśnie, w większości miejsc te trzpienie są spokojnie do odzyskania, bo spadają w jakieś miejsce gdzie da się je wyjąć. A jest też wersja tych kołeczków, gdzie trzpień ma główkę, za którą się go wyciąga (dolne osłony mam tam przyczepione).
Opublikowano

O ile dobrze pamiętam, to te mocowane po 3 na stronę to element nr 13, a nie 31 - chodzi mi o te wpinane jakby w obwód błotnika.

I one różnią się tym od nr 31, że mają "łepek", za który się ciągnie, kiedy chcemy je wyjąć. Sam do swojego dokupowałem w serwisie, za jakieś kilka zł.

Te, o których pisze Manolito77, po wciśnięciu są jakby gładkie na wierzchu i nie ma za co pociągnąć, chcąc wyjąć kołek.

Opublikowano

Element nr 13 oraz 31 dość znacznie różni się średnicą (31 jest większy). Z tego co pamiętam to otwory w tym rancie błotnika są małe i tam - przynajmniej u mnie - pasują tylko koło te małe bez łepków. Aby je potem wyjąć trzeba ten trzpień wepchnąć dalej wgłąb.

Pzdr.