Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie, w skrzyni automatycznej brak biegu wstecznego. Remontować, czy wymieniać na inną? Tylko, czy wtedy za jakiś czas to samo się nie stanie? A może niedługo wszystko się w środku rozsypie? Wymiana oleju nic nie pomogla. Przebieg 260.000km rocznik 1992. Jakie koszty kompensuije taka awaria?
Opublikowano
Też to zauważyłem. Kiedyś znajomemu w 750i Alpina B12 też padł wsteczny. Ale z tego co wiem, to była ona różnie traktowana. Kiedyś w Chevy Camaro padła mi skrzynka automatyczna, ale wtedy nie wrzucał 2 ostatnich biegów. Po wymontowaniu skrzyni oazało się, że spalily się tarczki. Możliwe, że to właśnie dlatego się psują, bo rzadko są używane. Inżynierowie projektujący ułożyskowanie i koła zębate do takiej skrzyni obliczają normy czasu pracy lub miliony obrotów które musi ona wytrzymać. Dlatego np. w manualu IV bieg jest bezpośredni. Pewnie zakładają zbyt krótki czas. Z tego co wiem, to nie zaleca się nadużywania I i wstecznego biegu.
Opublikowano

No akurat brak wstecznego biegu to może być zwykłe zawieszenie się elektrozaworu. Podjedź do fachowców od skrzyni automatycznej to Ci pomogą.

Tylko nie chodzi mi o takich fachowców, co bez zaglądania powiedzą, że naprawa to ok 4tyś.zł.

Opublikowano

ta usterka to typowa przypadlosc skrzyn zf5hp30 - skrzynie z poczatku produkcji mialy wade fabryczna kosza wstecznego - dosc czesto sie rozlatywał ... po pewnym czase poprawili ta wpadke - ale skrzynie te i tak padaja jak muchu - podobnie jak 5hp18...

a tarczki to sie pala swoja droga :duh:

Opublikowano
Jakie są koszty naprawy takiej usterki? Jak ją zrobie to dalej będzie się psuć, czy te nowe części pociągną troche dłużej?