Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

auto kupiłem w listopadzie .Z chwilą nastania zimy pojawił sie problem z niedogrzaniem silnika.Diagnoza termostat.Z uwagi na fakt ze nie mam garażu postanowilem poczekac do wiosny.Jakoś tydzień temu poczułem zapach płyni chlodniczego na zewnątrz ale plamy pod autem nie było.Nagle pojawił sie komunikat uzupełnij płyn wiec dolałem.Nadwyżka płynu +lata eksploatacji spowodowały rozszczelnienie chlodnicy gdzieś na wysokości zbiorniczka wyrównawczego który jest do niej przytwierdzony.Ponoc to wada fabryczna bmw nie do naprawy jedynie wymiana elementu.Chłodnica wyjęta jutro dam foto.Przy okazji wykreciłem termostat i zauważyłem coś dziwnego na swoim obwodzie ma powiercone otwory.W jaki celu?

Zagotowałem go otwiera sie ładnie okolo 1-1,5 cm.

Może ktoś wie czemu te otwory wywiercono?

BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano
Nie wyciągałem co prawda termostatu w e-34, ale to napewno nie jest patent. Jeżeli wszystko gra to nie trzeba nic usprawniać (nie wiercąc otwory). Przecież po to jest TERM zeby zamykał mały obieg. Może ktoś nawiercił bo myślał że za późno otwiera, albo mu ciśnienie rosło w układzie. Kup lepiej nowy.
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano

A ja wyciągałem termostat przy e34 :lol:

Termostat M51 ma jeden zaworek, zresztą u Ciebie też prawdopodobnie jest bo chyba go widać na zdjęciu.

Kup nowy termostat, bo te otwory to jakiś wynalazek poprzedniego właściciela :norty: i będziesz miał cały czas niedogrzany silnik.

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

oki.

nowa chlodnica na miejscu

teraz lece po płyn nowy termostat

i kolej ny problem odpowietrzanie

Opublikowano

1 pierwszego dnia nie udało sie odpowietrzyc.Naczytałem sie wskazówek na forum i dzis znów walcze.

Nowy termostat nie ma zaworka u góry (wahler?) poprzedni miał .

Czy to problem?

Opublikowano

No i po kłopocie.Becia odpowietrzona. Ogrzewanie aż w pysk pali.Ale wskazówki znalazłem na forum www.beemka-klub.pl.

Gdyby ktoś miał problem pomoge.