Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Od niedawna jestem właścicielem samochodu BMW serii 3 model 318d rok produkcji 2012. Zauważyłem że pojawiła mi się informacja odnośnie wymiany oleju przebieg około 30 000km. Dowiadywałem się w ASO nie mam pakietu serwisowego, więc jedyna opcja to albo go wykupić około 3800zł jak mi powiedział (5 lat bądz 100 000km) bądz normalny jednorazowy płatny serwis. Jedną i drugą opcję już sprawdziłem przeliczyłem i nie jestem zainteresowany. Postanowiłem zrobić to na własną ręką. Sam zakupię części (filtry i olej) i podjadę do znajomej stacji która zajmuje się serwisem BMW. Tylko moje pytanie jest takie: Jaki olej zakupić i które filtry powinienem od razu zamówić i wymienić przy okazji tego serwisu. Z góry dzięki za pomoc :) i jakieś wskazówki :)

Opublikowano
A mnie bardziej zastanawia, czy w ramach gwarancji i tego "przeglądu serwisowego" mogę sam sobie robić wymiany pomiędzy olejowe, na przykład co 15tys km? Szczerze mówiąc przeraża mnie te 30tys km i wolałbym jednak zgodnie ze starą szkołą wymieniać częściej. Czy muszę to robić w ASO czy mogę w jakimkolwiek innym serwisie lub w ogóle samemu w moim warsztacie?
Opublikowano
Nie wiem ile, ale z 4 lata na pewno (tyle czasu trwa leasing). Przebieg to coś koło 120tys km w tym czasie. Ale później pójdzie w rodzinę najpewniej a nie do obcych ludzi i stąd wolałbym mieć pewność że nie sprzedaję złomu a całkiem niezły sprzęt...
Opublikowano
Myślę że wymiana zgodnie ze wskazaniami powinna realnie wystarczyć. O ile w ogóle wystąpią tego jakiekolwiek ujemne skutki, nie sądze aby się wydarzyły przed 200.000 km. A po takim przebiegu to już naprawdę wszystko się może zdarzyć niezależnie od tego, jak często wymieniać będziesz olej.
Primator
Opublikowano
Skoro już w temacie oleju jesteśmy - co się zalewa i jakie są wymagania jakościowe (normy) w przypadku tego silnika ?
Opublikowano
Cześć

Od niedawna jestem właścicielem samochodu BMW serii 3 model 318d rok produkcji 2012. Zauważyłem że pojawiła mi się informacja odnośnie wymiany oleju przebieg około 30 000km. Dowiadywałem się w ASO nie mam pakietu serwisowego, więc jedyna opcja to albo go wykupić około 3800zł jak mi powiedział (5 lat bądz 100 000km) bądz normalny jednorazowy płatny serwis. Jedną i drugą opcję już sprawdziłem przeliczyłem i nie jestem zainteresowany. Postanowiłem zrobić to na własną ręką. Sam zakupię części (filtry i olej) i podjadę do znajomej stacji która zajmuje się serwisem BMW. Tylko moje pytanie jest takie: Jaki olej zakupić i które filtry powinienem od razu zamówić i wymienić przy okazji tego serwisu. Z góry dzięki za pomoc :) i jakieś wskazówki :)

kup olej i filtr a wymiana w ASO.

Ja w ASO Rawski za wymianę zapłaciłem 200 zł netto. Olej +filtr drugie 200.

Olej castrol zgodny z specyfikacją BMW filtr KNECHT

Opublikowano

Wymiana co 30 tysięcy ma moze sens tylko jesli auto jeździ 90 procent czasu w trasie i to po autostradach.

Na niektórych rynkach BMW juz sie wycofało z wymiany oleju co 30 tysięcy km.

W większości ASO nie ma problemu by wlac olej co 15 tysięcy. Można nawet dać swój byle zgodny ze specyfikacja.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Na niektórych rynkach BMW juz sie wycofało z wymiany oleju co 30 tysięcy km.

Taaaa.... sa nawet rynki, na ktorych BMW "proponuje" wymiane oleju co 8 tysiecy km. :duh: