Skocz do zawartości

jazda na zimówkach 15'' w e46 318i 143 ps z 2004

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio sprzedałem poprzedniego grata i zostały mi po nim super nowe oponki zimowe 195/65/15, które chciałbym zatrzymać bo sprawują sie bardzo dobrze.

Problem i pytanie polega na tym czy w/w opony (na felgach 15) pasują do bmw 3 zwlaszcza z silnikiem 318 (1995 cm3, 143 konie z 2004 po lifcie co podobno ma duże znaczenie). Prosze tylko o konkretne odpowiedzi czy felgi 15'' pasują do tego konkretnego modelu czy nie. Problem tkwi w wielkosci tarcz i klocków, czy aby nie bedą zawadzac o mniejszą felgę, bo obecnie mam 16stki i wszystko jest ok. Temat felg 15 do bmw 3 poruszany juz był na forum ale nic konkretnego z niego nie wyniknąło, zamiast odpowiedzi na temat kazdy opisywal swój inny model samochodu, co mnie zupelnie nie interesuje. Pozdro.

Opublikowano
Felga 15 pasuje do 316i/318i/318d po FL. Silniki benzynowe R6 i 320d to minimum 16cali. 330d to chyba minimum 17 cali.
Opublikowano
Masz tarcze 286mm, takie jak w moim aucie. W e36 też takie były i wszystko pasuje:) Jak nie jesteś pewien to zmierz szerokość tarczy.
Opublikowano

Masz na naklejce na słupku od strony kierowcy jakie rozmiary opon pasują do twojego samochodu.

Ja jeżdżę w zimie na felgach 15" z mojej starej e36 i oponach 205 i nie ma żadnego problemu ;)