Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem pojawia się tylko i wyłącznie gdy samochód stoi jakieś 8-10h bez odpalania. Gdy już raz odpalę problem znika (do czasu aż silnik nie jest odpalany przez wspomniany czas). Wymieniałem filtr paliwa, uszczelkę od pompy wtryskowej (nie wiem dokładnie jaką, naprawa u mechanika), świece podobno w porządku, jeden z mechaników (było ich kilku) wspomniał, że pompa wtryskowa jest do wymiany. Zauważyłem, że w wężyku doprowadzającym paliwo widać przy odpalaniu pęcherzyki powietrza. Gdy silnik już załapie z wydechu unosi się czarna chmura, potem jest ok. Jeżdżę już tak od ponad roku i nic się nie zmienia (w sensie na gorsze). Film przedstawiający problem zamieszczam poniżej. Czekam na jakiekolwiek sugestie.

https://www.dropbox.com/s/2ukenzcohyj8x30/20130929_160220.mp4

Opublikowano
Mi też chcieli wymienić pompę i pół silnika , wystarczyła regulacja dawki paliwa i czyszczenie wtrysków a odpala bez problemu. Ustaw dawkę i sprawdź czy nie cofa się paliwko, (ewentualnie zaworek zwrotny na przewód paliwowy)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak pali jak masz pełen zbiornik? Może pompka elektryczna nie domaga.

Ewidentnie jest zapowietrzony układ.

Sprawdź wszystkie połączenia, włącznie z wtryskami czy gdzieś nie łapie powietrza.

Wszelkie zaworki to są półśrodki i to żadna naprawa. Jeżeli paliwo się cofa to znaczy że układ jest nieszczelny. Przy pełnosprawnym układzie paliwo nie ma prawa się cofnąć.

ec2Wze6.jpg