Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zastanawiam się nad kupnem e39 w wersji silnikowej 2.5 - 2.8 rocznik 97/98. Obecnie jeżdżę e36 i robię około 35 tys. km rocznie. Nie mam z nią większych problemów zawieszenie wytrzymuje polskie drogi powiedziałbym całkiem nieźle (jedyny problem to łączniki stabilizatorów ale te nie są drogie). Silnik sprawuje się super spalanie 10 litrów gazu na 100 km - trasa. Pytanie dotyczy przede wszystkim zawieszenia i spalania. Jak sprawują się wielowahaczowe zawieszenia użyte w tych piątkach. Czy przy tylu kilometrach będę musiał co trochę wymieniać któryś z wahaczy czy nie ma takiej obawy. Jeżeli chodzi o spalanie to czy przy ŚREDNIEJ prędkości 90 - 100 km/h przy instalacji sekwencyjnej będę utrzymywał podobne spalanie co w e36?

Z góry dziękuję za pomoc szczególnie użytkowników e39 którzy mają już kilkadziesiąt tysięcy za sobą ;)

Sama radość :)
Opublikowano

Witam

Ja mam 523i czyli slabsze 2.5 l + sekwencję Prins

Spalanie: trasa ok 140 - 160 km/h 12.5l gazu czyli przy normalnej jeździe pewnie da się mniej ale... E39 te 140 km/h to jest właśnie normalna jazda :mrgreen:

Co do zawieszenia... hmmm... wszystko zależy po jakich drogach śmigasz... ja mam fatalny dojazd do domu więc bardzo dużo musze jeździć po płytach i dziurawej dzrodze dlatego jak na ok 30.000 km wymienialem już łączniki, wahacz górny oraz duże tuleje wahacza dolnego - ale znowu coś mi się tłucze - tylko jeszcze nie wiem co.

Miałem kilka autek różnych (nowych i używanych) ale E39 jeździ mi się chyba najlepiej

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
Dzięki. Właśnie przejechałem sie takim i zachorowałem, ale jeszcze poczekam na kolejne opinie. Mimo wszystko nie chciałbym zamienić siekierki na kijek (jeżeli chodzi o ekonomię) ;)
Sama radość :)
Opublikowano
Co do jazdy to e39 mnie osobiście strasznie pozystywnie zaskoczyła kiedy wsiadłem pierwszy raz. Ty masz może troszkę inne odczucia bo juz jeździłeś BMW, aj miałem kilka innych samochodów i....raczej już nie zmienię marki, chyba ze w przyp[adku sprzedazy/zamiany. Co do zawieszenia jest swietnie zestrojone do uprzyjemniania jazdy, ale co do trwałosci to są rózne opinie (ja nie narzekam akurat), ale wszystko zależy od tego jakim drogami najczęściej się poruszasz?

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
jezezli fura smigala od nowosci na niemieckich autostradach i do 150tys km nie miala wymienianego zawieszenia to pogratulowac drog tak bylo i w mojej e39 523. Na przegladzie zawieszenie wyszlo ok. W Polsce zrobilem 8 tys i wylaly sie amory co dziwne jeszcze oryginalne siedzialy rocznik 96 jak sie okazalo trzeba jeszcze wymienic drozek kierowniczy z lewej strony i wahacz dolny tylny przednie prawe kolo, jak myslicie czy warto kupowac tanie zamienniki wahacz 83zl i drazek 30zl czy drozsze bo amory juz kupilem Bilstein B4 ale chyba jak sie zalozy nowe amory to na slabym zawieszeniu moze szybko poleciec cale zawieszenie i same amorki tez. Ogolnie po wyjeciu amora wiecej luzow nie widac co radzicie jeszcze odrazu wymienic bo nie chce za miesiac znowu rozbierac calego zawieszenia.
Opublikowano

Mam silnik 2.8 i uwazam ze samochod bardzo malo spala...

Jak jezdze na niemeckiej autobahnie i trzymam rowna szybkosc 170km/h to mi spala dokladnie 1litr na 100km.

Na komputerze w samochodzie pisze 9.6 i naprawde nie osczedzam na gazie...

520-528 spalaja tyle samo. Wiem bo mialem 520 dwa lata temu.

Opublikowano
Jak jezdze na niemeckiej autobahnie i trzymam rowna szybkosc 170km/h to mi spala dokladnie 1litr na 100km.

:jawdrop: :jawdrop: :jawdrop:

1 Litr / 100km??? Nie, nie... :lol:

Wiem... 10L/100km :dance:

P.S. Sorry za OT

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Mam silnik 2.8 i uwazam ze samochod bardzo malo spala...

Na komputerze w samochodzie pisze 9.6 i naprawde nie osczedzam na gazie...

520-528 spalaja tyle samo. Wiem bo mialem 520 dwa lata temu.

Nie przesadzaj,pisząc takie rzeczy moim zdaniem wprowadzasz w błąd.

Nie wiem jak jeździsz ale ostatnio jeżdże bardzo dużo i swoją 520 i dosyć często 528.Trasa w zależności od stylu jazdy 528 od 1 do 2 litrów więcej a miasto od 2 do 3 litrów więcej.Może masz jakiś super-styl jazdy i spalają tyle samo - więc proszę podziel się informacją jak to zrobić - Piszę poważnie :?:

BMW = Będziesz Musiał Wyprzedzać :-)
Opublikowano

Myszle ze jezdze calkiem normalnie a moze i troche szybko na szwedzkie warunki (Szwedzi bardzo wolno jezdza i blokuja sobie droge).

Myszle ze pryczyna tego samego spalania jest ze na obydwuch autach mam 235x40x18 przod i tyl 265x35x18.

Na 520 byla ogromna ruznica w przyspieszeniu na tych oponach a 528 nic nie zmienila sie w przyspieseniu a 520i musialem wiecej gazowacz zeby ten samochod sie ruszyl. I podrugie mam podwujny Vanos w 528 rok 2000, a 520i byl rok 1996 i miaj zwykly Vanos...

W papierach pisze o spalaniu w miescie 520i 12.6-13.7 / 100km

523i 13.1-13.4 / 100km

528i 13.6-13.8 / 100km

Na Trasie: 520i 6.9-7.2 /100km

523i 7.2-7-7 /100km

528i 7.2 - 7.5/ 100km

"Ingesamt" 520i 9.0-9.6 / 100km

523 9.4 -9.8 / 100km

528 9.5 - 9.8 / 100km

Niewiem czy mi sie coz popiepszylo ale uwazam ze moja 528iM jest bardzo oszczedna.

Naj wieksza ruznica jest w tym ze w Szweci ludzie jezdza okropnie wolno i bez stresowo.

Wiem ze nic nie wyjasnilem ale takie mam cyfry w komputerze (nie zerowane od poczatku lutego) i jak nie wierzysz to moge zrobic fotke :D

Oczywiscie jak chce to moge zrobicz ze moja 528 spala i 20l/ 100km. :8)

Remlen: Masz w 100% racie :D, zabraklo mi jednej cyfry.

http://www.geting.se/viewimage.php?image=instrument2.jpg#

Opublikowano

Moje 523 pali 14- 15.5 l gazu i tak jest a na trasie troche mniej ok 12-13l

co do zawieszenia to jest dobre ale zbyt wrażliwe na pierdoły no i nie jest tanie głupie tuleje 150 ,poduszka tylkne belki 200 (a jest ich 4) :roll: