Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

E36 kupiłem niedawno, wcześniej posiadałem również e36 z 2.5 litrowym silnikiem 2 lata. Obecnie to m50b25 bez vanosa. W aucie ubywa płynu chłodniczego około litr do półtora litra na 100km :shock: Nic nigdzie nie cieknie, sprawdzone specjalnym płynem UV brak jakichkolwiek wycieków. Temperatura 1mm ponad pion i tak się utrzymuje cały czas. Nowa pompa wody, termostat, visco, oringi nagrzewnicy. Przeprowadzony test na obecność co2 w płynie wynik negatywny. Obecnie nagrzewnica ominięta żeby ją wykluczyć ubywa tak samo. Auto nie dymi na biało. Oleju nie przybywa, nie ma masła. Woda również bez oleju jedynie taki rdzawy kolor ma i kawałki rdzy, mimo . Korek chłodnicy 140 a wiem że w 2.5 powinien być 200 ale raczej to nie przyczyna. Walka trwa z tym już miesiąc. Codziennie dolewam litr wody bo na płyn już szkoda kasy. Auto stało 3 lata z wodą w układzie również zimą (poprzedni właściciel nie używał auta)

Mechanik twierdzi że skoro test na co2 jest ok i brak wycieków to pęknięta głowica od strony dolotu bo tam tędy spaliny nie będą się przedostawać. Uszczelka raczej nie. Albo pęknięty cylinder. Węże są twarde ale nie od razu i nie jak skała, tak chyba powinno być to w końcu ciśnieniowy układ.

Czy któryś z szanownych forumowiczów jest w stanie naprowadzić na jakiś ślad, czy należy ściągać głowice? Mi już brak pomysłów i brak sił, auto dość zadbane, zawieszenie idealne, ma moc, szkoda go sprzedawać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko wskazuje na to, że płyn idzie w wydech. Może być też i uszczelka, nie koniecznie głowica. Jednak martwi to, że auto stało z wodą w układzie w zimę i mogło wtedy dojść do pęknięcia.

Na Twoim miejscu zdjął bym głowicę i zobaczył co tam jest.Jak jest gdzieś blok pęknięty to niestety drugi silnik.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Ja obawiam się tego że zrobi głowice i nadal będzie ubywać płynu, dużo jest takich przypadków, czy możliwe że auto normalnie jeździ? Pęknięcia cylindra i tak nie będzie widać. Jak woda dostaje się do komory spalania dlaczego nie dymi na biało i normalnie jeździ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo woda nie dostaje się do komory spalania tylko do kanałów wydechowych i idzie w tłumiki.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
A no właśnie tek może być, byłem pewien że jak uszczelka to wywala wodę bo ciśnienie sprężania jest większe od tego w układzie chłodzenia, ale nie rozważyłem opcji że może się w takim miejscu pęknąć. Słyszałem że m50b25 mają wytrzymałe głowice i nie pękają. Dziękuje za pomoc
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Problem rozwiązany, ale nie jestem zbyt zadowolony. Lekarstwem było Prestone uszczelniacz do chłodnic. Trasa 300km i zero ubytku płynu. Teraz to już brak słów czy ten preparat zalepił dziurkę w głowicy, uszczelce pod głowicą? Raczej w to nie wierze ale nie ubywa wogóle!!!! :D :D :D Taraz tylko strach spuścić wodę i wlać płyn. Auto było w 4 renomowanych warsztatach i nawet w serwisie BMW i nic nie poradzili a takie śmieszne coś za 15zł załatwiło sprawę (doradził mi to kolega) dodam że to nie ten zwykły uszczelniacz w proszku tylko w żelu. Czy bez obaw mogę spuścić wodę w wlać płyn teraz?
Opublikowano
Dlatego trzeba sprawdzać układ ciśnieniowo. Nie wierzę że nie widać wycieku przy tak wielkim ubytku Tylko może on się pojawiać dopiero jak układ dostanie ciśnienia. Dlatego dobrze jest mieć przyrząd który wkręca się zamiast korka i nabija ciśnienie nawet trochę wyższe niż 2 bary. I obserwacja. Nawet można usłyszeć skąd uchodzi ciśnienie i płyn jeśli jest to jakiś króciec mało dostępny
Opublikowano

Raz mialem w m50 peknieta glowice i nie trzeba bylo robic testu co2. W układnie panowało ogromne cisnienie i po odkreceniu wlewu plynu czuć było wache.

Ostatnio tez mi plyn uciekal bałem sie o głowice, a okazało się, że sie opaski luzują na wężach i podczas jazdy cisnienie wywala plyn, nowe zalatwily temat.

Uszczelniacz to pomoc doraźna, a nie zalatwienie problemu