Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To są te przewody za drazkiem kolumny kierowniczej.

Zasilanie i powrót. Poniżej jest ich mocowanie do karoserii pod które została założona piankowa podkładka.

DSC_0365.JPG

• Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś zmobilizowałem się i podniosłem samochód do góry w celu eliminacji brzęczenia. BTW , podczas ostatnich gorących dni buczenie się nasiliło co było prawdopodobieństwem dzisiejszej mobilizacji.

Według mnie źródłem dźwięku jest metalowy element ( wygląda jak podstopnica ) o który opierają się przewody paliwowe - zdjęcie poniżej.

Na " podstopnicy" widać ślady ocierania grubego węża paliwowego a raczej jego opaski gumowej . U mnie buczenie występowało po przejechaniu około 30km - po rozgrzaniu przewód się opierał o podstopnice i wprawiał ją w drgania.

Na próbę powiesiłem od dołu przewody paliwowe na rurce od przewodu sprzęgła i od góry za przewód od klimatyzacji - zobaczymy jaki będzie tego efekt.

http://images70.fotosik.pl/1024/a94d2be24bf73157m.jpg

Tak jak pisał wcześniej kolega Szozdul ( dzięki mu za wskazówkę ) sprawiłem ostatnie mocowanie przewodów paliwowych do karoserii. Łącznik wyglądał na sztywny , na przewodach nie było śladów obcierania, ale profilaktycznie podłożyłem pod niego piankę

http://images70.fotosik.pl/1024/806484dad1fbb78am.jpg

Za jakiś czas dam komentarz czy powyższe zabiegi wyeliminowywały buczenie.

Opublikowano
To daj znać czy to to. Ja mam 2010 i też mnie to wkurza. Dziwne, że w upalne dni częściej to występuje no i po rozgrzaniu właśnie. Na początku cisza...
Opublikowano
Danny87 możesz opisać dokladniej, dla laika jak sie dostać do tych przewodow? Rozumiem ze od dolu odkreciles plastiki i je widac?
Opublikowano
Danny87 możesz opisać dokladniej, dla laika jak sie dostać do tych przewodow? Rozumiem ze od dolu odkreciles plastiki i je widac?
Opublikowano

Podzielę się swoimi spostrzeżeniami.

Buczenie wyrazie ustało, aczkolwiek ( nie wiem czy nie jestem przewrażliwiony ) słyszę jeszcze lekkie buczenie. Może metalowy przewód hamulcowy nie jest dobrym supportem dla przewodu paliwowego i przenosi drgania na servo i do kabiny. Korci mnie aby wywalic podstopnicę i przewody wisiały swobodnie, ale pod nią idzie przewód masowy do silnika i może dojść do zwarcia ;/

Lukashs, aby dostać sie do przewodów paliwowych musisz wiechać nad kanał lub podnieść auto do góry i zdjąć osłone środkowa podwozia. Przewody paliwowe będziesz widział wzdłuż lewego progu, ujrzysz też filtr paliwa :), ostanie mocowanie do karoserii znajduję się tuż pod nogami kierowcy. Dalej przewody opierają się gumową obrączką o metalową płytę, która wpada w rezonans.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Danny87

Jak bedziesz w okolicach Gliwic to wpadaj na piwo !

Przymocowalem przewody na sztywno do tej metalowej plytki (podstopnicy)

Jak reka odjął, cisza ma pokladzie :D :D :D :D

• 4 lata później...
Opublikowano
Czy ktoś miał problem z opisanym tu buczeniem w samochodzie z roku innego niż 2010 ? Ja mam e90 320d z 2008 preLCI i też mam problem z buczeniem. Czy to mogą być też przewody paliwowe ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Po przeczytaniu tego tematu wrzuciłem auto na podnośnik, przewody spiąłem trytytkami, żeby przypadkiem nie dotykały budy ani tej wspomnianej blachy, a na sam koniec wykręciłem tę blaszkę. Od tego momentu cisza i spokój, dawno nie byłem tak zadowolony z naprawy usterki :D
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Po przeczytaniu tego tematu wrzuciłem auto na podnośnik, przewody spiąłem trytytkami, żeby przypadkiem nie dotykały budy ani tej wspomnianej blachy, a na sam koniec wykręciłem tę blaszkę. Od tego momentu cisza i spokój, dawno nie byłem tak zadowolony z naprawy usterki :D

Pokazesz gdzie to dokładnie

Opublikowano
Danny87

Jak bedziesz w okolicach Gliwic to wpadaj na piwo !

Przymocowalem przewody na sztywno do tej metalowej plytki (podstopnicy)

Jak reka odjął, cisza ma pokladzie :D :D :D :D

Ja mogę wpaść do cb żebyś mi to zrobił , zapłacę