Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

posiadam bmw e36 1,8 113KM z 91r.

Szykuję sie do wykrzesania z tej m40 troszke kucy, wiem że ten silnik jest nieelastyczny pod względem tiuningu ,ale piękno leży w jego prostocie.

do tej pory wykonałem małe czynności które dla mnie są odczuwalne:

-pozbycie sie kata

-filtr stożkowy ze zmianą parametrów w cpu

-świece nowe

pytanie sie pojawia co sądzicie o elektro turbinach rzędu np 90A

i dodatkowym dolocie za przepływomierzem masowym powietrza

z góry przepraszam za szczerośc, nie szukałem tematu na forum bo nie lubię sie podpisywać pod innymi zagadnieniami

a pytań mam całą mase

pozdrawiam.

Opublikowano
Jak chcesz szczerą odpowiedz to lepiej iść do baru i kupić parę piw . Takie wynalazki nie mają prawa działać jak by były takie dobre to nikt nie pchał by kasy w tradycyjne turbo czy kompresor .Nie znalazłeś za wiele na ten temat bo to nie działa jest tylko jeden temat w linku który znalazłem http://www.turbobmw.pl/viewtopic.php?f=8&t=851&hilit=elektryczne+turbo .
Opublikowano

na chłopski rozum , turbo z prawdziwego zdarzenia też ma związek z powietrzem ,

to dlaczego ele-turbo działające podobnie miałoby być niewypałem ?

co prawda to prawda niebyłoby takich osiągów jak w oryginale ale wydaje mi sie że poprawa w mocy znalazłaby sie .

reasumując :

turbo energię czerpie ze spalin silnika..wiadomo sprężarka = powietrza

ele-turbo energie czerpie z "akumulatora"

tu i tu jest zachowane tzw perpetuam mobile

więc gdzie jest haczyk?

Opublikowano
"Na chłopski rozum" to weź się dowiedz jakiej mocy musiałby być ten silnik elektryczny do tego wentylatora i jaki potrzebny jest prunt przy 12 voltach. Ale skoro nie wierzysz w fizykę to montuj turbinę i nie zapomnij o magnetyzerach :D
Opublikowano

No dobrze, wczoraj miałem styczność z taką e turbiną

dowiedziałem się wszystkiego na jej temat i to nie w sklepie gdzie sprzedawca chce za wszelką cenę sprzedać produkt,

a u znajomego mechanika.

tego typu wynalazki rzadziej niż często są stosowane w miejskich żabkach (matiz, tico itd.) oczywiście przez takich jak "ja"

te turbiny wytwarzają ciśnienie od 0,2 do maksymalnie 0,5 bara ,w większych silnikach traci to sens gdyż e-turbo bez potencjometra w pewnym momencie zabiera moc , a przyrost mocy heh katalogowo 25% , w rzeczywistości która jest ważniejsza 5-10% przy dobrych wiatrach.

zgłosiłem , analizowałem , skrytykowałem

temat można zamknąć

pozdrawiam wszystkich