Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM !

to mój pierwszy raz :) na tym forum :)

pytanko jak w temacie. chce szerszelacie wciągnąć bo na 14'' wchodzą 195 oponki no a jak wiadomo lepiej si eprezentuje na conajmniej 215 :o alusy w moim przypadku odpadają, jestem zdolny i co sezon kupuje kolejne fele :? (dziury, boki, krawężniki) i potrzebuje porady od czego by stale pasiły :) dzięki z góry

POZDRO

Opublikowano
od VW podejda,ja miałem takie w E21(ostatni rok wydania 83,zawiecha jak w e30)ale uwazaj na et bo mnie niektore obcierały z przodu mimo ze na tył pasowało.pozdro
Opublikowano

Wszystkie na 4x100 Pasują ,pojeżdzij po wulkanizacjach moze znajdziesz jakieś fajne stalówki ,kiedyś były takie 15" na allegro nawet z niewielkim rantem zajefajnie wygladały chyba były od VW.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
PRACUS125:

Omega ma na 5 śrub.

Omega A pierwsze roczniki ma 4 sroby i 14`-tki . Nowsze roczniki (Omega A) 15` i 5 srob.

krzychube powinines cos dobrac, rozstaw srob 4x100 jest dosc popularny, z tym ze zwroc najwieksza uwage na ET aby nie bylo zbyt duze. Np opel vw ma duzo wieksze ET niz BMW E30. Przykladowo felgi z BMW wchodza do Opla ale na odwrot juz nie....

Edytowane przez jack325e
Opublikowano
z vw podejdą bez problemu z opla mają mniejszą srednice piasty i będziesz je musiał przetoczyć rozstaw pasuje a z francuza tzn reno i citroen mają znowu większą śr piasty i znowu trzebapierścienie do rabiać żeby felga siedziała jak należy, mówie oczywiście o rozstawie 4x100 .
Opublikowano
Jack325e:

miałem omegę '86 i miała na 5 śrub 15" a nie słyszałem, żeby były starsze modele.

Ja tez mialem omege A bodajze 88r. i miala na 4 sroby ! Pozniej mialem 91/92r. tez omega A tylko z szerokimi listwami (po liftingu) i miala 5 srob :!:

Opublikowano
Nie wiem co to za wersja z czterema śrubami. Może by wiedzieli na jakimś forum opla. Może to zależało od wersji, albo na jakiś inny rynek takie robili. Ja miałem Omege 2.0 OHC '86 i to jest pierwszy rok produkcji. Miałem Rekorda na 4 śruby '85 i był na 14" alufelgach a jako zimówki zakładałem właśnie do niego blaszane 14 od E30. Miały mniejsze et i ładnie na nich wyglądał. Ale koledze chodziło o felgi blaszane 15, czyli w grę wchodzą raczej od nowszych aut.
Opublikowano
Nie wiem co to za wersja z czterema śrubami. Może by wiedzieli na jakimś forum opla. Może to zależało od wersji, albo na jakiś inny rynek takie robili. Ja miałem Omege 2.0 OHC '86 i to jest pierwszy rok produkcji. Miałem Rekorda na 4 śruby '85 i był na 14" alufelgach a jako zimówki zakładałem właśnie do niego blaszane 14 od E30. Miały mniejsze et i ładnie na nich wyglądał. Ale koledze chodziło o felgi blaszane 15, czyli w grę wchodzą raczej od nowszych aut.

zrobil sie maly OT.

Jezeli chodzi o stalowki 4x100 15`, z tego co sie orientuje to powinien takie miec opel Vectra B (pierwsze roczniki 4 sroby , nowsze 5 srob). Ostatnio sprzedawalem felgi od E30 Borbet A 9x16 ET15 i wlasnie poszly do Vectry :mrgreen: Troche nie to ET :duh: (pare centymetrow za nadkolami) ale kupujacemu pasowalo...

Opublikowano

no teraz mam niezły punkt zaczepienia :D dzięki panowie za rady i wskazówki :wink: teraz pisze opóźnioną inżynierkę :( ale jak się uporam przetestuje wszystkie opcje :wink: i jak coś dam znać :wink:

JESZCZE RAZ DZIĘKI POZDRO

Opublikowano

Jack325e:

Zadzwoniłem dzisiaj do dwóch serwisów autoryzowanych Opla w Krakowie i dla pewności na dwa składy części używanych, gdzie specjalizują się tylko w Oplu i potwierdziła się moja opinia, że Omega NIGDY nie wychodziła na felgach mocowanych na 4 śruby.

Nie jest to miejsce do takich dyskusji, ale porządek w informacjach musi być. Albo ty się pomyliłeś i dalej utrzymujesz swoją wersję, albo mylą się ci wszyscy ludzie.

Opublikowano
Jack325e:

Zadzwoniłem dzisiaj do dwóch serwisów autoryzowanych Opla w Krakowie i dla pewności na dwa składy części używanych, gdzie specjalizują się tylko w Oplu i potwierdziła się moja opinia, że Omega NIGDY nie wychodziła na felgach mocowanych na 4 śruby.

Nie jest to miejsce do takich dyskusji, ale porządek w informacjach musi być. Albo ty się pomyliłeś i dalej utrzymujesz swoją wersję, albo mylą się ci wszyscy ludzie.

Po co ciagniesz dalej OT ?? W temacie jest mowa o 15-tkach...

Ja sie nie pomylilem, jezdzilem ta KARAWANA dobry rok, bylo to Kombi 2.0 na 4 sroby :!:

widocznie byl to jakis "wynalazek" :lol:

Opublikowano
no teraz mam niezły punkt zaczepienia :D dzięki panowie za rady i wskazówki :wink: teraz pisze opóźnioną inżynierkę :( ale jak się uporam przetestuje wszystkie opcje :wink: i jak coś dam znać :wink:

JESZCZE RAZ DZIĘKI POZDRO

Zwroc uwage na ET, ople maja dosyc duze a E30-tka male :mrgreen: ewentualnie dystanse...