Skocz do zawartości

E46 323Ci 1998 - Brak mocy na niskich obrotach, drgania,olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem z moją E46 323Ci z roku 1998.

Skrzynia automat, po podpięciu do kompa nie wykazuje błędów.

Jak jadę na Drive jest mułowata na niskich obrotach, jak wrzucą Manual/Sport i wkręca się w wyższe obroty to idzie jak należy.

Na Drive często przenoszą się drgania na kabinę jak stoi na światłach, silnik jest brudny z oleju, lecz jeszcze nie miałem możliwości umycia go i sprawdzenia skąd cieknie.

Co może być powodem?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Jeśli chodzi o wycieki z silnika to najbardziej prawdopodobne są 2 rzeczy:

1. uszczelka pokrywy zaworów.

2. uszczelka podstawy filtra.

To bym weryfikował w pierwszej kolejności.

Kiedy był wymieniany olej w skrzyni?

Gdzieś czytałem, że stary olej w skrzyni może powodować poszarpywania, drgania itp.

Opublikowano
Witam.

Jak jadę na Drive jest mułowata na niskich obrotach, jak wrzucą Manual/Sport i wkręca się w wyższe obroty to idzie jak należy.

Moment obrotowy masz dostępny od 3500 obr, tak wygląda jazda automatem na drive.

Jeśli chodzi o drgania przenoszone na budę to w pierwszej kolejności sprawdź poduszki silnika,skrzyni.

Opublikowano
Dokładnie. Skrzynie w benzynowych BMW wrzucają na D wysokie biegi przy niskich obrotach (z racji oszczędzania paliwa) co sprawia wrażenie braku mocy. Dokładając do tego wyeksploatowane poduszki silnika/skrzyni mamy drgania. Postaraj się operować gazem tak aby biegi były wrzucane przy wyższych obrotach. Niestety to nie diesle które zbierają się od samego dołu. Osobiście do jazdy po mieście używam wyłącznie S/M, bo moja skrzynia potrafi wrzucać wyższy bieg już nawet przy 1500-1700obr.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Doszedłem do problemu niskiej mocy - wymieniłem odmę oraz podciągnąłem linkę przepustnicy, bo wisiała. Auto odzyskało moc. Lata jak należy :)

EDIT:

Do wymiany jeszcze czujnik położenia wałka dolotu- błąd 65.

w 99% przypadków załatwia to problem.