Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przejdę od razu do sedna:

drgała mi kiera przy hamowaniu w przedziale prędkości 90-130km/hjakoś ze 3 mieś temu.. Wymieniłem całe wahacze wraz z tulejami wahaczy (przód), wyprostowałem felgi i kupiłem 4szt nowych opon - drgania oczywiście zniknęły.

Jednak około 3 tyg temu nagle powróciły! tylko że teraz nie drga w ogóle przy hamowaniu. Drga przy samej jeździe w przedziale od około 90km/h do znów jakiś 130km/h - ale tylko przy jeździe! Przy hamowaniu nic nie telepie.. I jako, że ostatnio jest deszczowo to zauważyłem, że kiedy jadę po deszczu to nic nie drga....

Co to może być? :o

Opublikowano

Kilka rzeczy (trochę głupot) które przyszło mi do głowy:

-zła geometria (tu chyba przy okazji coś by mogło wyjść, jakaś wada o której nie wiesz)

-felga na 4 z 5 śrub (ja tak miałem i mi drgała kiera bo koło samo się szybko poluzowało)

Z tym deszczem to bardzo ważna uwaga, tylko nie znam się na tyle,

żeby stwierdzić jaki element na mokro może w zawieszeniu zmieniać

sposób swojego działania.

Btw. robiłeś geometrię po tym wszystkim ? Bo dużo w zawieszeniu zmieniłeś.

Opublikowano

Ja powiem tak podczas hamowania ze 130km były lekkie drgania kierownicy

Okazało się,że prawa tuleja była wydupiona

Opublikowano

@Mikos94:

Felgi mam przykręcone dobrze i mocno na wszystkie śruby, nie pogubiłem.

Geometria była dobra. Była? Może coś się rozjechało? Nie mam pojęcia... Ale po tej wymianie wahaczy, tulei, prostowaniu felg i nowych oponach robiłem geometrię i NIC nie biło..

@bmtriko:

Dzięki za pomysł, ale tak jak napisałem przy hamowaniu nie mam bicia... nawet jak jade te powiedzmy 120-130 (i bije przy jeździe) to hamuje i bicie ustaje!

I tak jak napisałem: miałem to samo co Ty tzn bicie przy hamowaniu i też było to samo tzn wyrąbana tuleja, co oczywiście szybko naprawiłem.

No i najdziwniejsza akcja, że jak jest mokro to bicie ustaje..

Opublikowano
powiem Ci ,że ja mam ten sam problem i znam winowajce tj delikatnie trzyma prawy zacisk przedni tzn trze o koło próbowałem już wszystkiego włącznie wymienione przewody gumowe i na nowy miedziany do samego rozdzielacza ,sa to minimalne drgania dlatego nie walczę już z tym a to wszystko pojawiło się na wymianie nowych tarczy ate PD + klocki ate ceramic moja teoria to lekko wykrzywione jarzmo na prowadnicach które przystosowały się do troche zużytych tarcz i klocków a te klocki ATE ceramic po 20 tys przytarły się może 1mm :/ a dodam ,że po deszczu się to niweluje ,że drganie jest nie odczuwalne u mnie pojawia się od 100 do tych 130 ale nie zawsze
Opublikowano
powiem Ci ,że ja mam ten sam problem i znam winowajce tj delikatnie trzyma prawy zacisk przedni tzn trze o koło próbowałem już wszystkiego włącznie wymienione przewody gumowe i na nowy miedziany do samego rozdzielacza ,sa to minimalne drgania dlatego nie walczę już z tym a to wszystko pojawiło się na wymianie nowych tarczy ate PD + klocki ate ceramic moja teoria to lekko wykrzywione jarzmo na prowadnicach które przystosowały się do troche zużytych tarcz i klocków a te klocki ATE ceramic po 20 tys przytarły się może 1mm :/ a dodam ,że po deszczu się to niweluje ,że drganie jest nie odczuwalne u mnie pojawia się od 100 do tych 130 ale nie zawsze

Co zrobiłeś kolego aby to wywnioskować? trzeba tarcze zdjąć i gdzie z nimi pojechać? (tzn najpierw pojechać a na miejscu zdjąć :P)

Opublikowano
przede wszystkim należy spytać czy felgi masz dedykowane do E46? Jeżeli nie, istnieje prawdopodobieństwo że otwór centrujący jest inny ... występuje wtedy drganie w przedziale 70-130km/h. MOżliwe ze przed prostowaniem felg males zalozone pierścienie centrujące, których nie zalozyles po prostowaniu..?
Opublikowano
wywaz kola

odpowiadam dla przyszłych ludzi którzy mogą mieć podoby problem: tak, okazało się, że to nie wyważone przednie koła ;)