Skocz do zawartości

[E36] Niska temperatura w 318i - termostat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od 3 tygodni jeżdżę 318i z 1998 roku (M43B18) i zastanawia mnie wskazówka temperatury, mianowicie silnik dość sprawnie się nagrzewa i przy jeździe na trasie wskaźnik ustawia się nieco za pierwszą kreską, w mieście dochodzi do połowy i jej nie przekracza. Podejrzewam, że stan optymalny to znajduje się w granicach połowy, jednak nie odczułem zwiększonego spalania (jestem nawet nieco zszokowany jego poziomem - średnie spalanie z 421km wyszło tylko niewiele ponad 6,6l/100km :shock: ).

Czy mimo wszystko mogę mieć uszkodzony termostat?

Opublikowano
Tak, termostat jest pewnie cały czas otwarty. Miałem tak samo, trasa na 1 kresce, a miasto niby pion. Po wymianie już po 3km nie ważne czy trasa czy miasto utrzymuje pion cały czas. No i spalanie troszkę spadło.
Opublikowano

Dzięki za podpowiedź, zatem będę musiał się zabrać za wymianę w niedalekiej przyszłości. Bardzo to skomplikowana czynność w 318i? Widziałem instruktarz do 325 i poza spuszczaniem płynu z układu nie było nic drastycznego :mrgreen:

Pocieszający jest fakt, że spalanie może jeszcze spaść, skoro już teraz zrobiłem ponad 420km w cyklu mieszanym na 28 litrach (wydaje mi się, że to chyba niezły wynik?).

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam!

Opublikowano
Ja u siebie całego płynu nie spuszczałem, tylko to co z było w wężach i w bloku silnika łapałem do miski. Prosta sprawa, parę śrub odkręcić, oczyścić gniazdo termostatu, założyć nowy no i odpowietrzyć.
Opublikowano

A, no to tym bardziej prosta sprawa :) a co myślicie na temat czyszczenia termostatu? Wiadomo, że najlepiej wymienić na nowy i po sprawie, ale może ktoś próbował i ma jakieś doświadczenia po czyszczeniu?

I przy okazji - trzeba wymieniać termostat razem z obudową czy sam wkład?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Termostat nowy, zresztą to nie majątek. Tam nie ma co czyścić po prostu się uszkadza i już.

Płyn warto i tak spuścić i wymienić. Nie wiadomo co tam ktoś zalał i jakie parametry trzyma.

Bańka Prestone kosztuje 37 zł więc nie ma się co zastanawiać.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
A mógłbyś mi doradzić czy wymieniać razem z obudową czy sam wkład? Nie robiłem tego jeszcze w żadnym aucie póki co i zastanawiam się po prostu czemu zwykle wymienia się też obudowę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz z pewnością obudowę z tworzywa i często po złożeniu na starej wkrótce pojawia się wyciek płynu.

Dlatego przy wymianie termostatu z reguły wymienia się też obudowę zwłaszcza, że mają one już kilkanaście lat.

ec2Wze6.jpg