Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czy model z 2004 mozna nabic kontrastem uv by sprawdzic gdzie moze byc prawdopodobna nieszczelnosc w klimatyzacji?
E60 3.0D 2004
Opublikowano
Pytam bo gdzieś czytałem że są jakieś 'czujniki barwnika UV.' które po napełnieniu układu tym środkiem ulegają awarii, ale nie wiem ile w tym prawdy i od kiedy takie coś jest o ile jest.
E60 3.0D 2004
Opublikowano

w kazdym aucie mozna nabijasie kontrast i jak maszwyciek widac lampa pod uv gdzie dokladnie jest.

jesli masz komprezor wez wetylek gumowy od felgi zaloz na wlot tam gdzie sie dobija klimatyzacje i pompuj powinno byc slychac gdzie ucieka wez jakis srodek z plynem np wd40 i psikaj po pompie laczeniach wezy powinno byc widac co przecieka jesli oczywiscie jest duza nieszczelnoss mniejszej tak nie znajdziesz

Opublikowano
Sprawdzanie układu klimatyzacji powietrzem pod ciśnieniem nie jest zbyt dobrym pomysłem - wilgoć z powietrza może uszkodzić resztę elementów ponieważ olej stosowany w sprężarkach od klimy jest bardzo higroskopijny, a jak wiemy olej z wodą nie smaruje zbyt dobrze. Nie mówiąc już, iż stosowany w sprężarkach olej z wilgocią może stać się agresywny chemicznie. Dlatego stosuje się znaczniki UV do szukania nieszczelności i osuszanie układów próżnią lub azotem aby pozbyć się wilgoci z układów.
Opublikowano
Dzięki za informacje. Czyli spokojnie można sprawdzać szczelność standardową metodą.
E60 3.0D 2004