Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od 4 tygodni stałem się posiadaczem BMW 520d Touring 2009.

I póki co średnio jestem zadowolony,ogólnie silnik,skrzynia,układ jezdny oraz wnętrze super ale pojawił się problem ze światłami od jakiś 2 tygodni.

Najpierw przestało działać przednie lewe światło mijania oraz światła się nie ustawiały przy włączaniu.

Pojawiły się dwa błedy.

-Headbeam light failure

-cornering lights failure

kupiłem nowe dwie żarówki D1S i wymieniłem(gdzie wymiana to już mega utrudnienie bo trzeba całe lampy wymontować ale dałem radę)

Po zamontowaniu nowych żarówek sprawdziłem i okazało się że nadal nie działa więc wymontowałem balast/przedwornice i zaóważyłem że jest cała na stykach w korozji od wody,przełożyłem przetwornice z drugiego reflektora i sprawdziłem okazało się że działa.

Więc zamówiłem nową i zamontowałem,po tym zabiegu chciałem wykasować błedy i tak uczyniłem lecz 3 powracały odrazu:

9CBD-communication with SMC,right,disrupted

9CB8-communication with SMC,left,disrupted

9CB8-Short circuit fail,(czyli zwarcie)

Po 2 dniach światła przy zamykaniu/otwieraniu auta przestały działac ,wogóle jakiejkolwiek reakcj i błedy wyskakują te same.

I teraz mam takie pytanie czy mam lewy reflektor i szukać gdzie może być zwarcie czy to problem z LM2 (light module-moduł świateł).??

Jeśli tak to czy mogę ten moduł który jest czyli 9203082 wymienić na jakikolwiek moduł LM2 z innymi numerami czy musi być taki sam.

Oraz czy do kodowania mogę użyć zwykłego kabla o nazwie BMW INPA Ediabas K+D-CAN DCAN USB Interface OBD2 EOBD Diagnostic Tool Cable

coś takiego(http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-INPA-Ediab...19ec5cf7ff)

czy musi być jakiś lepszy.

Za wszelkie podpowiedzi dziekuje.

Opublikowano

zwarcie moglo uwalic modul alemozliwe ze da sie go postawic programujac go jest to e61 z 09 roku wiec moze byc problem. mozliwe ze bez icoma sie nie postawi.

jesli masz kable dcan odpal winkfp i programuj modul lm2 na nowo. odezwij sie na pw moge ci pomoc

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
zwarcie moglo uwalic modul alemozliwe ze da sie go postawic programujac go jest to e61 z 09 roku wiec moze byc problem. mozliwe ze bez icoma sie nie postawi.

jesli masz kable dcan odpal winkfp i programuj modul lm2 na nowo. odezwij sie na pw moge ci pomoc

Witaj!

Mam ten sam problem co przedmówca z tym że mam e90 z 2006 r, moduł mam FRM3R LED AHL, zaktualizowałem go i nadpisałem vin wszystko chodzi opróćz skrętów, próbowałem wykasowac błąd zwarcia w tool32 ale coś nie umiem, generalnei zwarcie dotyczy:

stat_versorgung_smc_short_circuit i ma wartość różną od 0 =14 tylko nie wiem jak nie wiem jaki arguemtn wpisać aby zwarcie wykasować. Moduł w ogóle nie podaje napięcia na piny 9 we wtyczkach od lamp. Byhłbym wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Kolejne potwierdzenie ze bmw to auto ktore pierniczy sie w takim momencie kiedy mało byś sie spodziewał wielu znajomych przesiadło sie w inna markę i ma święty spokój w tym ja :mrgreen: pomimo tego ze w moim przypadku miałem nawet nawet sztukę . Jednego brak mi z bmw to komfortu po przejechaniu 1200km nic nie bolało brak praktycznie zmęczenia .
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo