Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Od pewnego czasu moje x3 mocno szarpie przy skręconch kołach i małych prędkościach .

czy kto z was ma s tym doświadczenie ? ( mam 50tys. km )

Pozdrawiam !

Opublikowano

Problem był przed wymianą przekładni . Po wymianie nic się nie zmieniło .

Podejrzewam przeguby ale po 50 tys km. ????

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie tez to bylo. Dokladnie tak samo. Przebieg 33tys km. Okolo tydzien temu serwis wymienil skrzynke rozdzielcza napedu czyli VTG. Pomoglo. Na szczescie na gwarancji bo bez gwarancji w ASO taka skrzynka okolo 12 tys. Przynajmniej tak powiedzial doradca serwisowy BMW.

Pozdrawiam

Opublikowano
Przekladnia kierownicza to inna sprawa. Tez mam do wymiany, juz jestem umowiony na przyszly tydzien :?
Opublikowano
U mnie tez to bylo. Dokladnie tak samo. Przebieg 33tys km. Okolo tydzien temu serwis wymienil skrzynke rozdzielcza napedu czyli VTG. Pomoglo. Na szczescie na gwarancji bo bez gwarancji w ASO taka skrzynka okolo 12 tys. Przynajmniej tak powiedzial doradca serwisowy BMW.

Pozdrawiam

U mnie nawet przebieg był podobny :) rownież zrobili na gwarancji .

Przekladnia kierownicza to inna sprawa. Tez mam do wymiany, juz jestem umowiony na przyszly tydzien :?

Przekladnia nie szarpie tylko stuka , przykładnie nawet jak wymienia na nowa problem powraca , u mnie znów słychać stuk ( wjazd lub zjazd) z małego krawężnika.

Opublikowano
Problem rozwiązany po wymianie skrzynki rozdzielczej. Auto po gwarancji ale Bmw polska pokrywal 90% kosztu części . Trzeba płacic 10 % plus roboczyzna , więc tragedii nie ma !!!
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
A ile maź juże po gwarancji. Właśnie byłem na wymianie płynu hamulcowego i powiedzieli mi w serwisie że już lekko szarpie skrzynia rozdzielcza . A też mam już auto po gwarancji
  • 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety nie bzdura, robiłem to w e83 3.0sd i teraz w f25 3.0d - i działa jak nowe...

Wystarczy rozkręcić skrzynkę i zobaczyć które tarczki są przypalone - na tym biją kasę firmy które niby regenerują skrzynki, a tylko tak jak pisze obracają je i zamienią miejscami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bzdura. Miales szczescie i tyle. Problem zaraz powroci. Firmy, ktore to naprawiaja wiedza gdzie jest problem a nie jest w tarczkach i na pewno obracanie spalonych nic nie da, a jesli cos da to problem powroci.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wytłumacz mi jak obrócenie przepalonej tarczy naprawia skrzynię VTG? Nie jedną skrzynię VTG naprawiałem i nie wypisuj mi tu głupot że firmy naprawiające VTG obracają tarcze. Tarcze wraz z podkładkami sprężynującymi się wymienia.

Pozdrawiam

Jacek

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, nie wiem czy to jest podobny problem, jak opisany w tym temacie, postanowilem jednak podpiac moje pytanie tutaj z prosba o porade/podpowiedz.

Pacjent to X3 F25 20d, mialem okazje przejechac sie nim wczoraj (to jest auto zony) i w trybie sport, jadac spokojnie ok 90-100 km/h po rownej prostej drodze, dodatkowo nie

bylo zadnej zmiany biegow a pajawily sie takie dziwne szarpniecia samochodem - trudno mi to opisac ale sprawialo to wrazenie jakby samochod stawal bo silnik zgasl na ulamek sekundy i po chwili jechal dalej, takie jakby pojedyncze przyciecie na ulamek sekundy.

Niestety nie bylem w stanie ustalic kiedy taka sytuacja sie pojawia - bo na trasie ok 40 km stalo sie to 3 razy i w sposob zupelnie losowy.

Samochod ma 35k km, akurat mam umowiona wizyte w ASO w przyszlym tygodniu i napewno to zglosze, natomiast zastanawialem sie czy takie objawy to jest wlasnie ta skrzynka VTG?

Chcialbym jakos "ukierunkowac" ASO bo wiadomo jak patrza sie na takie zgloszenia :(.

Samochod na gwarancji wiec jesli to VTG to przynajmmniej nie powinno byc problemu z wymiana.

Z gory dziekuje za sugestie i komentarze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj. Na vtg to nie wyglada. Bardziej cos silnikowo. Vtg szarpie przy niskich predkosciach.
Opublikowano
Słabe paliwo + zabrudzone wtryski potrafią dawać takie objawy.
Opublikowano

@rafusa - ciekawa sugestia dziekuje, ale tankowanie glownie na BP i diesel ultimate, dodatkowo nie wiem czy przy tak niskim przebiegu juz bylby takie problemy, napewno zglosze to w ASO

I bede obserwowal

Opublikowano

Przebieg nie gra roli, u mnie objawy pojawiły się ...po pierwszym tankowaniu poza USA :wink:

Dobre paliwo + preparat do czyszczenia wtrysków rozwiązało problem.

Opublikowano

Witam, po wizycie w ASO wyszlo na to ze te objawy to EGR do wymiany :( oczywiscie w ramach aktualnej akcji serwisowej,

co ciekawe jakis czas temu sprawdzalem samochod w BMW czy podlega tej akcji ale dostalem informacje ze nie podlega ... Koniec koncow chyba final lepszy niz pozar ;)