Skocz do zawartości

BMW e46 2.0 - 150km czy 2.2 -170 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Chodzi mi o kwestie:

-który jest mniej awaryjny

-który będzie mniej palił

-który jest bardziej dynamiczny

Który z nich wybrać ? :)

Opublikowano

temat rzeka

napisz jak masz zamiar użytkować auto, jakie robisz przebiegi, na jakich dystansach masz zamiar jeździć itp jest to o tyle wazne ze diesla szkoda zamulać po miescie czy robiąc dziennie 3km stop 3km stop...

jesli przebiegi są spore i duzo latasz w trasie to diesel będzie ok, tyle ze w dieslu (zalezy jak kupisz) masz więcej elementów ktore mogą napsuć krwi

robisz delikatnego chipa i auto fajnie lata ;) do tego pali smiesznie mało

w benzynie napewno dzwiek lepszy, 6garów :norty: łatwiej trafić na zadbany egz

takie tematy to jak kij w mrowisko ;p

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Tak jak w temacie. Chodzi mi o kwestie:

-który jest mniej awaryjny

-który będzie mniej palił

-który jest bardziej dynamiczny

Który z nich wybrać ? :)

- starszy silnik jest mniej awaryjny i tańszy w eksploatacji czyli ten 150KM

- 2.0 i 2.2 ma znikomą różnicę w spalaniu raczej na korzyść 2.2 bo ma większą moc i moment obrotowy. Ale dopiero przy 2.5 albo 3.0 widać różnicę szczególnie w mieście. W trasie jeden i drugi będzie na podobnym poziomie.

- ten mocniejszy to raczej normalne przy tym samym modelu.

Opublikowano
  • Autor

Pojazd nie dla mnie, bo jak się przyjrzycie to zobaczycie że mam M54 B25, to jest fura dla kolegi, bo się zastanawia. Wiem, że napewno chce Coupe i na pewno ma być to benzyna i jest kwestia tylko pomiędzy tymi dwoma silnikami tzn. 2.0 lub 2.2.

Ja osobiście uważam, że 2.2 będzie lepszy, ale nie znam się na tych konkretnie silnikach dlatego się Was pytam o zdanie :)

Opublikowano

Puzon tu nie chodziło o diesla tylko starego 320i Tak mi się wydaje.

Silniki M54 też czasami mają problemy z poborem oleju. Czyli te nowsze.

To już kolega sam chyba musi zadecydować. W jednym jest jeden vanos w drugim dwa.

Opublikowano
  • Autor
Każdy silnik ma swoje wady i zalety o swoim wiem jakie ma :) chciałbym się dowiedzieć o tym 2.0 i 2.2 :)
Opublikowano
2.0 będzie tańsze w imporcie. Niższa akcyza.
Opublikowano

Pobór oleju więcej trochę elektroniki, dwa vanosy są minusem przy naprawie ale zaletą przy eksploatacji bo auto bardziej żwawe,

Ja osobiście brał bym 2,2 a nawet i większą benzynę i patrzył głównie na stan auta. Trzeba pamiętać, że 2,0 było montowane w starszych modelach e46 i to też jest wadą. Starsze e46 też mają swoje bolączki które można znaleźć na forum.

A 2,2 M54 jest moim zdaniem ostatnim wytrzymałym benzynowym silnikiem. Te wszystkie małe 4 cylindrowe silniki co były w poliftach i w e90 to trochę już zabaweczki które mają dużo wad fabrycznych.

Opublikowano
nie zastanawiaj sie bier silnik 2.2 on nie ma az tyle elektroniki dobry silnik i trudno spotykany w coupe po lifcie . a naprawy przy tym silniku nie sa tak drogie co np: n42b20