Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W zeszłym tygodniu byłem na zrobieniu programu do mojego auta. Wszystko jest ogóle super, auto idzie jak wściekłe, mam tylko jeden problem - od 2000 do 2500 obr przy pedale gazu wciśniętym w opór, na biegach od 3,4,5,6 pojawiają się drgania, pochodzące najprawdopodobniej z układu napędowego. Jest to drganie o wysokiej częstotliwości, które słychać (coś jakby przejazd po bardzo gęstej tarce) ale go nie czuć na tyłku czy żadnej innej części ciała.

Części, które są nowe:

- dwumas,

- sprzęgło kompletne,

- poduszki pod silnikiem,

- poduszki pod skrzynią,

Podpora wału nie nosi z zewnątrz oznak zużycia.

Dodam, że przed chipem nie było tego problemu.

Moc została zwiększona z 211 na 253 Km, moment z 400 na 506 Nm. Czytałem, że mogą występować jakieś problemy z seryjnym przeniesienim napędu, ale to w granicach 600 Nm. Poniżej wykres, może to coś komuś podsunie na myśl. Sorry za jakość.

http://imageshack.com/a/img822/2001/mn19.jpg

Opublikowano

Dowiedziałem się od mechanika, że mam luz na prawej półosi. W związku z tym pytania:

- Czy może być to przyczyną w/w objawów?

- Jeśli tak, to czy ktoś robił regenerację półosi w Warszawie i okolicach i może polecić jakiś zakład, ewentualnie podzielić się opinią nt. trwałości takiego rozwiązania?

Pozdrawiam

Opublikowano

sprawdź sobie jeszcze łącznik elastyczny wału,

a w pierwszej kolejności zlikwiduj ten luz na półosi, powinno pomóc

regeneruj albo wymień na używkę bez luzów,

program bardzo rozsądny, nie powinieneś mieć żadnych jaj z drganiami

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano
W tym przedziale obrotów obstawiam na dźwięk ,,furgotania'' dwumasu spowodowany sporym momentem obrotowym i minimalnym uslizgiwanuem sie sprzegla. ja tez tak miałem na nowym sprzegle i z mocym musiałem zejść . jeśli to się dzieje to na pewno nie jest to półoś.
www.Car-los.pl