Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w e39 dopiero co została wymieniona pompa wspomagania bo stara już się rozjechała i trzeszczało wyło jak tego nie nazwać przy skręcaniu, pojeździłem ze 3 dni i znów co prawda z mniejszą uciążliwością i sporo ciszej ale fakt faktem że znowu coś przy skręcie kół wyje. Co to może być ? Przy okazji wymiany pompy raczej zauważyliby gdyby pasek pk był na wykończeniu czy jakaś rolka od napinacza etc .. no ale sam nie wiem ..

Druga sprawa , wymieniali mi IC bo miałem dziurawy i tak jest poskładane że w dwóch miejscach rura w rurze idealnie nie siedzi ( rura od dolotu powietrza ta od strony pasażera) i jest tam spora szpara, brak jakichkolwiek opasek czy czegoś na łączeniu, nie zaglądałem tam wcześniej i nie wiem czy tak ma być ale wydaje mi się że raczej nie .. poza tym turbina zaczęła dziwnie świstać ( działa w 100 % dobrze tylko zaczęła wydawać ten dzwięk dziwny).

Pisalem w oddzielnym temacie że przy gaszeniu przez pol sekundy słychać pisk, więc może to wszystko ma wspólny mianownik - zużyty pasek pk albo napinacz ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak nie masz opaski na wężu, to może ci powietrze uciekać, i turbina musi się więcej narobić żeby utrzymać odpowiednie ciśnienie w dolocie, przez co właśnie śwista sobie bardziej niż normalnie.

Moja pompa też sobie lekko mruczy przy pełnym skręcie, wymieniałem jakieś 3 lata temu, i tak jest cały czas, nie lepiej, nie gorzej, więc możliwe że delikatnie będzie pojękiwać :D

Po wymianie pasków rolek, napinacza i wszystkich gratów dookoła dźwięk wydawany przez pompę jest ciągle taki sam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moja też coś zaczęła lekko wyć,nie za głośno ale jednak-bez względu na prędkość.Myślałem,że to rolka ale po wymianie to samo i mechanik stwierdził,że to pompa.

Spróbuję może wymienić płyn bo jest czarny może coś pomoże,wycieków nie ma,magiel może trochę już ma luzy.Przy max.skręceniu kół może troszkę bardziej zawyje.