Skocz do zawartości

problem w e30 po swapie M40 to M40 NEW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem! otoz mam silnik M40 wsyztsko bylo juz dobite totalnie cisnienie oleuj sie zapaloalo na wolnych obrotach, wiec kupilem drugi M40. Niby ten silnik ma 136 tys przebiegu i stal nieuzywany od lipca zeszlego roku. po zalozeniu chodzil idealnielecz po dniu jazdy zaczely sie odzywac hydroelementy i sobie cykaja niewiem jak tym zaradzic. Czy motodoktor by pomogl?? ktos wie jak zaradzic na to. bo wiem ze ten silniczek chodizl cichutko! aha jeszcze jedno jak jest silnik zimny to jest cichy, a jak sie zagrzeje to dopiero cyka.PROSZE O ODPOWIEDZ, BEDE BEARDZO WDZIECZNY POZDRAWIAM JACEK :)
Opublikowano

Witam

Jak to mowia,zamienil stryjek siekierke na kijek :P

Walek rozrzadu ,szklanki ,dzwigienki do wymiany!

Nic nie lej,bo i tak nie pomoze.

Moj cyka i klepie jak stary bocian i jezdzi.Zaczynam sie juz przyzwyczajac.

pozdrawiam

Acha nalezy sie piwo :P

Opublikowano

Ja w swoim wymienilem olej ,bo musialem i wtedy zaczal klepac :(

Nie wiem jaki byl ,ale sadzac na optyke i po zasyfionym silniku,byl mineral.

Zalalem go na poczatek 5w/40 a teraz 10w/60.

Pojezdze az wymysla jakis nowy olej :D

Zapomnialem dodac,ze jak tankuje benzynke ,to troche dziwnie na mnie patrza :P

Jaja jak melony !

pozdrawiam

Opublikowano
Moj poprzedni silnik chodizl jak traktor tez wszyscy mowili ze to diesel a ja mowie nie! M40 :D ten silnik kupilem zmienilem olej na nowy i zaczol klepac po pierwsyzm dniu lekko, tato mi mowil zeby gestszy olej wlac i przestanie tak klepac
Opublikowano

Podstawowa zasada przy M40 to NIE LAĆ mineralnego oleju.

Takie minimum to polsyntetyk. Jezeli sie zaleje mineralka to niestety ale w bardzo szybkim tepie gora silnika zaczyna sie odzywac.

I w tym przypadku dolanie gesciejszego oleju nic nie pomoze a wrecz przeciwnie - zaszkodzi

Opublikowano

Niestety jest to maloprawdopodobne. Raz zepsuta czesc sama sie nie naprawi.

Jednak wlewajac polsyntetyk mozesz w znacznym stopniu opoznic ich wymiane. Mozesz jeszcze dla pewnosci powyciagac szklanki i je posciskac w jakims imadle, przeplukac itp - moze cos pomoze.

Opublikowano
a powiedz mi co przez ciebie przemawialo zeby wstawiac taki bylejaki silnik jak juz i tak zmieniales motor....

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

no ale w tej cenie mogles poszukac juz M42 lub m43 .... zawsze cos nowszego. No chyba ze trafiles naprawde wyjatkowa okazje.

Moje zdanie na temat twojego klepania jest takie ze masz za zadki olej i jak sie nagrzeje ma za mala lepkosc - jaki masz olej zalany ??

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
witam,tez mialem e 30 i po wymianie oleju wystapil podobny problem,ja dolałem dodatek do oleju ktory juz sprawdzil sie w innych sprzetach i troche ucichlo,ale mozesz tez pobawic sie z samoregulatorami zaworowymi,trzeba je rozebrac i dokladnie umyc,a potem napełnic nowym olejem,ale przy rozbiórce nie radze uzywac imadła,jak wyjmiesz szklanke uderz nią az samoregulator wyjdzie,nacisnij na kulke ,wtedy zejdzie z niego stary olej,wymyj wszystko dokladnie i skaladaj powinno ucichnać.
Opublikowano

JA TEŻ MIAŁEM PRODLEMY Z GŁOSNĄ PRACĄ I BRANIEM OLEJU W 730 E32 JAK JA KUPIŁEM ZALANA BYŁA MOBILEM MIAŁEM Z NIĄ PROBLEMY CO PARE DNI MUSIAŁEM WYCIĄGAC BAGNET I SPRAWDZAĆ STAN ZAWSZE BRAKOWAŁO :cry2: DOWIEDZIAŁEM SIE OD KOLEGI O ELFIE SPORTI SRI MINERAL WYMIENIŁEM IIIIII I POP KILKUNASTU KILOMETRACH :jawdrop: MOTOR PRACOWAŁ JAK NÓWKA DO DZIŚ ZNAJOMI MÓWIĄ ZE PRACE MA CICHĄ JAK PSZCZOŁA I NIE SPRAWDZAM JAZ STANU OD INSPEKCJI DO INSPEKCJI BIERZE PÓŁ PODZIAŁKI JEST SUPER :cool2:

OCZYWIŚCIE TO JEST MOJE DOŚWIADCZENIE I NIE KAZDEMU MUSI ODPOWIADAĆ A I JESCZE WRACAM DO MOJEGO INNEGO POSTU AUTA BMW NIE LUBIĄ ŚWIEC BOSCH WIEM TO Z DOŚWIADCZENIA I OD ZNAJOMYCH