Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Moje autko to bmw e36 316i m43 b16 compact. Problem polega na tym, że podczas ruszania autkiem zaczyna szarpać najpierw zaczęło się od postoju w korku, kiedy ciągle ruszałem z 1 biegu i hamowałem, kiedy dałem więcej obrotów lub ruszałem z 2-ki problem znikał. Postanowiłem więc poczytać na forum, popytać mechaników i doszłem do wniosku, że mogą to być sprężynki na tarczy sprzęgła, zużyte sprzęgło lub wina docisku. Byłem u mechanika powiedział, że na 100% będzie to wina sprzęgła lub docisku (zresztą wiele osób było tego samego zdania), więc oddałem autko w jego ręce i zapłaciłem 770zł z wymianą, za kompletne sprzęgło (docisk, tarcza, łożysko i zaczep sprężynowy) sachs i 100zł za 2 cieknące simering w skrzyni i niby problem już powinien zniknąć, lecz niestety tak się nie stało. Teraz się to ukazuje niezależnie od tego czy stoję w korku, czy autko jest rozgrzane czy też nie. Postanowiłem ponownie go odwiedzić, powiedział abym troszeczkę dał sprzęgłu czasu na tak zwane "dotarcie" powiedziałem ok. Niestety na nowym sprzęgle przejechałem ok 200km i za cholerę mi to nie znika, powiedział bym nawet, że czasami dzieje mi się to nawet częściej lecz nie z taką siłą jak na sprzęgle sprzed wymiany. Mechanik powiedział mi również, że sprawdzali cały dół autka tz. podporę wału, wał, gumy z dyfra itp. - wszystko jest w jak najlepszym porządku. Już nie wiem w czym może tkwić problem, myślałem również o wysprzęgliku, ale jakby ciekł albo byłoby z nim coś nie tak to raczej by to zauważył, nie wiem czy jeszcze pojeździć tak przez jakieś 300km, czy już jutro ponownie go odwiedzić i powiedzieć wprost, że ma być dobre i koniec. Co na ten temat sądzicie?
Opublikowano
Mialem kiedys taki silnik i tez obstawialem ze to sprzeglo a okazalo sie ze byla przerwana guma od dolotu i tak szarpalo wymienilem i jak reka odjal wiec sprawdz to :)