Skocz do zawartości

[E46] 325i M54 - exhaust flap?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tym razem w innym dziale piszę, ale nie mogę doszukać się przyczyny problemu.

INPA zrzuca mi błąd Exhaust flap. Tak patrzę i patrzę po realoem.com, czytam różne strony i nie mogę ustalić, gdzie ta klapka powinna być?

Może jej nie mam? Na różnych screenach widać tłumik raz z elektrozaworem, raz bez. Czy występuje wydech z klapką bez elektrozaworu? Jak to jest wtedy sterowane?

Druga sprawa to prośba o informację na temat sondy wstępnej. W INPA przy prawidłowej pracy na wolnych widzę dwie sondy wstępne. Jedna jest na maks, druga to jakieś 15% paska. Przy machaniu gazem w pierwszej nic się nie zmienia, druga rośnie.

Która jest prawidłowa? Szukać może przyczyny gdzieś indziej, czy jednak jedna sonda jest walnięta?

Pozdrawiam

Leszek

Opublikowano

a ona nie jest sterowana podcisnieniem? u mnie jest zablokowana na stale, wydaje mi sie ze 2.5 tez ja mialy. Jak zajrzysz w wydech to w prawej rurce powinienes ja zobaczyc

http://img156.imageshack.us/img156/1015/dsc09509kv1.jpg

Opublikowano
  • Autor

patrum, dzięki za odpowiedź.

Zastanawia mnie głównie to, że brak siłownika, a błąd jest. Czyżby partactwo z podmianą końcówki? Szukam prawdziwej przyczyny tego błędu po prostu.

Opublikowano
  • Autor
Gdzie powinien znajdować się elektrozawór sterujący podciśnieniem?
Opublikowano
Witam,

tym razem w innym dziale piszę, ale nie mogę doszukać się przyczyny problemu.

INPA zrzuca mi błąd Exhaust flap. Tak patrzę i patrzę po realoem.com, czytam różne strony i nie mogę ustalić, gdzie ta klapka powinna być?

Może jej nie mam? Na różnych screenach widać tłumik raz z elektrozaworem, raz bez. Czy występuje wydech z klapką bez elektrozaworu? Jak to jest wtedy sterowane?

Bodajże tylko M54B30 miały klapki. Ja też mam M54b25 i jej nie mam. Inpa jak się wejdzie w shadow memory czy jakos tak, także pokazuje mi jakiś tam blad.

Opublikowano
U mnie w m54b30 (touring) elektrozawor jest pod lewa klapka tam gdzie trojkat itd. w bagazniku.
Opublikowano
  • Autor
Bodajże tylko M54B30 miały klapki. Ja też mam M54b25 i jej nie mam. Inpa jak się wejdzie w shadow memory czy jakos tak, także pokazuje mi jakiś tam blad.

To by właśnie pasowało do mojej teorii. Pytanie tylko, po co wrzucają się errory do shadowa.

U mnie w m54b30 (touring) elektrozawor jest pod lewa klapka tam gdzie trojkat itd. w bagazniku.

Dzięki, sprawdzę :)