Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy wymienić uszczelniacze zaworowe? A prowadnice? Podobno jak puszczają uszczelniacze to dymi z rana po odpaleniu. I tak mam w Oplu Vectrze 1,6 16V ale bierze mniej oleju.

Może coś jeszcze zrobić / sprawdzić bez rozbierania silnika?

Płukanka? jak i czym? bo z książki serwisowej widać że ktoś jeździł 30 tys albo i więcej bez wymiany oleju.

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z mojego doświadczenia, a zrobiłem juz parę tych silników, jeśli kopci po dodaniu gazu na wolnych obrotach to sa uszczelniacze.
Opublikowano
Tylko uszczelniacze !moja bunia właśnie jest w trakcie wymiany uszczelniaczy , odmy, koszt to ok 2500. do piątku mam odebrać auto
Opublikowano
Jaga, tak z ciekawosci - ile juz kasy 'wlozyles' w swoje auto jesli idzie o naprawy? Bo udzielasz sie niemalze w kazdym watku odn usterek. Sorry, ale bardzo mnie to ciekawi.
Raz BMW, zawsze BMW.
Opublikowano

Czytałem gdzieś temat o wymianie uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy ale w silniki N42. Czyli w N46 też da radę to zrobić? Tylko pytanie czy się opłaca? Bo zdejmując głowicę wymieniamy także uszczelkę i oceniamy stan silnika.

Aż 2500 za uszczelniacze? :O to ze zdjęciem głowice? Odmę można samemu wymienić, tylko trochę gimnastyki potrzeba.

Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano
Jaga, tak z ciekawosci - ile juz kasy 'wlozyles' w swoje auto jesli idzie o naprawy? Bo udzielasz sie niemalze w kazdym watku odn usterek. Sorry, ale bardzo mnie to ciekawi.

Podobno dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach :mrgreen: no ale ja nie jestem dżentelmenem wiec napiszę, że na same remonty wydałem tak ok 4-5tyś przez 4lata

Opublikowano
Czytałem gdzieś temat o wymianie uszczelniaczy bez zdejmowania głowicy ale w silniki N42. Czyli w N46 też da radę to zrobić? Tylko pytanie czy się opłaca? Bo zdejmując głowicę wymieniamy także uszczelkę i oceniamy stan silnika.

Aż 2500 za uszczelniacze? :O to ze zdjęciem głowice? Odmę można samemu wymienić, tylko trochę gimnastyki potrzeba.

Dzięki za odpowiedzi.

Kolego nie znam się na mechanice , jak mechanik zrobi ma mi przedstawić kosztorys co zostało zrobione z tego co wiem to na pewno było planowanie głowicy , wymiana uszczelek, uszczelniaczy , odmy , wymiana klocków w tylnych kołach , jak już pisałem w innym poście podzielę się wrażeniami cenowymi jak i obalę mity :mrgreen: na temat kopcenia auta na kolor niebieskawy :mrgreen: już na 100% w benzynie takiej jak ja mam będą to uszczelniacze zaworowe!!! nie żadne wtryski i inne zgadywanie tylko uszczelniacze. Wielkie pokłony dla kolegów którzy pisali o uszczelniaczach :cool2:

Opublikowano
To jeszcze nie tak zle... Myslalem, ze gdzies miedzy 15 a 20 tys.
Raz BMW, zawsze BMW.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
N42, N46 to jest to samo. Nie widze sensu zdejmowac glowicy. To sa bardzo trwale silniki. Tam nie ma czego sprawdzac i rozkrecac. wymieniasz uszczelniacze, odme, uszczelki vacum za jednym razem.
Opublikowano

Już po bólu jestem szczuplejszy o 2450zł ale jaka za to radość jazdy bez kopcenia :D :mrgreen:

Naprawa głowicy (planowanie)

-uszczelniacze

-prowadnice

-uszczelki

-separator oleju

-szyna rozrządu

-króciec wodny z przewodem

-olej Castrol 5w30 z filtrem

-płyn chłodniczy

+wymiana klocków hamulcowych tył z czujnikiem

koszt całkowity 2450zł

Opublikowano
Jaga jaki miałeś wcześniej olej i czemu teraz Castrol? sporo złegozytałem o tym oleju i na pewno zaleje inny. Musi być 5W30 ? a np 5W40 ?

Ile oleju na 1 kkm Ci ubywało?

a jaką szynę rozrządu Ci wymienił?

Olej miałem castrol , motul i teraz też castrol Robiłem 650km i dolewałem 1L oleju. Szyne to niewiem bo nie pytałem

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie, mam podobny problem. Czy może ktoś dać mi namiar na jakiś zakład/mechanika w Krakowie, który wymieni uszczelniacze bez zdejmowania głowicy?

Z góry dziękuję

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Wymieniłem w czwartek olej u mechanika, filtr oleju, powietrza i kabiny i dzisiaj zauważyłem ze jak np stoję na czerwonym świetle na luzie, wrzucam bieg i z rury wydechowej puszczam takiego niebieskiego bąka, tak zwyczajnie jak wkręcę go na wyższe obroty nie dymi i tak samo jak jadę tylko tak przy ruszaniu jak by się zbierał ten dym jak stoję. Przed wymiana oleju nie dymił w ogole. Czym to może być spowodowane?

Wcześniej jeździłem na Castrol Magnatec 5w30 a teraz mechanik zalał mi Castrol Edge 5w30, facet robi tylko BMW.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witajcie, mam podobny problem, po dłuższym postoju po dodaniu gazu moja 320i puszcza szaroniebiskiego bąka , rownież jestem swiezo po wymianie oleju na motul 8100 x-clean i wydaje mi sie ze wcześniej kopciła mniej. Po przejechaniu paruset metrów przestaje kopcić zupełnie. Na razie oleju nie ubywa na wskaźniku, ale przejechałem dopiero 300km od wymiany. Czy znacie kogoś z Warszawy lub okolic kto zrobi uszczelniacze bez ściągania głowicy? Przy okazji chciałbym skontrolować vanosy i rozrząd.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć Panowie,

dołączam się do pytania.. macie namiar na jakiegoś zaufanego mechanika z okolic Warszawy, który zmieni mi uszczelniacze zaworów?

Dzięki za odpowiedź..

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Co wy piszecie olej za drogi masz super auto to trzeba dbać ja miałem problemy brał olej lałem Castrol 5w30 edge jak zalełem Motula 5w40 X-cess i dalej brał jakieś 1l na 1300km to zdecydowałem się na wymianę uszczelniaczy koszt uszczelniacze 100zł uszczelka pod zaworami 240zł no i robota 450zł trochę się mechanik narobił mówił że te BMW to przeklęcie ale zrobione na cacy i oczywiście bez ściągania głowicy autko śmiga brak ubytku oleju :D :D :D pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi w sprawie tych uszczelniaczy
  • 9 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy podpinam się pod temat. Coraz bardziej bunia zaczyna kopcic i ubytek oleju coraz większy. A zdążyłem dopiero co uszczelnić silnik. Czy ktoś poda namiar na mechanika w Warszawie i okolic który wymieni uszczelniacze zaworów bez zdejmowania głowicy? Jaki jest koszt takiej usługi?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Siemka mam podobny problem E90 320i 2005 r. kopci przy ruszaniu i bierze olej . Wymienilem pierscienie ,uszczelniacze i separator oleju odme. I bez zmian jak kopcil to kopci i bierze olej.
  • 2 tygodnie później...