Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zaledwie kilka dni temu kupiłem e38 i mam pewną wątpliwość dotycząca lamp przednich.

Mianowicie założone są lampy ksenonowe + ringi- nie jakieś chińskie dokładki a całe lampy z naklejkami homologacji itd. Wszystko ok ale w zderzaku nie mam spryskiwaczy a po rozkodowaniu numeru VIN w wyposażeniu nie ma nic o światłach ksenonowych. Do tego nie działa poziomowanie świateł, mogę kręcić i kręcić i nic się nie dzieje. Zapewne poprzedni właściciel dołożył sobie takie światła. Moje pytanie - czy gdybym chciał wrócić do oryginalnych lamp to trzeba by coś przerabiać? Elektryka, jakieś zmiany w sofcie żeby widział prawidłowe napięcie i opór żarówki?

Opublikowano

1. Reflektory ksenonowe mają układ samopoziomujący, wiec nie dziwne że kręcąc przełącznikiem nic się nie dzieje :)

2. dlaczego chcesz rezygnować z dużo lepszych świateł? Nie lepiej założyć spryski? Jest to dosyć tania przeróbka (około 500zł na częsciach używanych z robocizną w Łodzi) i jak bys się zdecydował to polecam założyć zbiorniczek od e38, a reszte instalacji od e39 jest trwalsza, a wszystko spokojnie pasuje.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
modele z początku produkcji mogą nie posiadać spryskiwaczy co do poziomowania nie jestem pewien w 100% ale jeżeli jest pokrętło bez względu na opcjie powinno działać przy stabilizacji tą prace wykonuje czujnik. Xenon i zwykła soczewka w środku mechanikom się nie różnią
Opublikowano

Nie wiem, najwyraźniej cos mam tam napierdzielone.

Chce zmienić bo wydaje mi się to znacznie prostszym zabiegiem anizeli instalacja spryskiwaczy.

Ponad to te swiatla swiecą gożej niż zwykle lampy w mojej e46. Jadąc rano do pracy kiedy jeszcze szarawo mam naprawde słaba widoczność. Do tego nie działa to poziomowanie.

Opublikowano

Owszem modele z roku 94 i do sierpnia 95 mogą nie mieć sprysków, bo nie były wymagane prawnie.

Co do poziomowania to jak były oryginalnie ksenony to nie było pokrętła, wiem bo w miejscu zaślepki mam przycisk od podtlenku lpg :D I jestem pewny że nawet jak jest i ktoś dołożył później ksenon to odpiął je żeby nie majstrować.

nolte pojedź z tymi światłami do jakiego magika i niech na nie spojrzą, bo może jest to kwestia tylko odpowiedniego ustawienia, co może być groszową sprawą. Nie mniej jednak ksenony świecą duuużo lepiej niz konwencjonalne kaganki. Ja już nie chce auta bez nich :)

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Tak zrobię. Dzięki. No i jeśli uda się je ustawić i faktycznie są takie świetne (a każdy mi to mówi, więc pewnie są) trzeba będzie założyć spryskiwacze. pozdrawiam