Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Wszystkich Chciałem zapytac co myslicie o swapie silnika 136 konnego z 320d na silnik z bmw e46 M3 343 konny czy to wogóle mozliwe jakie koszta co potrzebne jest do takiego swapa cześci i wogóle ? Wielkie Dzieki z góry za pomoc :) Dodam Ze To E46 320d sedan po lifcie
  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
136KM, i lift? jakiś ulep czy jak? sam silnik dużo nie da, musi być i skrzynia i wał i dyfer, sprzęgło, dwumas, zawieszenie, elektryka, wydech, przeguby, hamulce, bak itd.
Opublikowano
Za dużo roboty , chyba że to chcesz sam zrobić w ramach hobbi nie licząc sie z czasem ani pieniędzmi.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
mozna powiedzieć że to składak :D był przed liftem ale zrobiłem go na po liftowy to raz po dwa wolał bym zeby ktos mi zroił takiego swapa pieniadzy wystarczy bardzo długo odkładałem na to i mysle ze 40 tys powinno starczyć pozatym czy konieczna jest wymiana wszystkiego? Nie mozna tylko najwazniejszyczh części jak skrzynia wał dyfer ?
Opublikowano
mozna powiedzieć że to składak :D był przed liftem ale zrobiłem go na po liftowy to raz po dwa wolał bym zeby ktos mi zroił takiego swapa pieniadzy wystarczy bardzo długo odkładałem na to i mysle ze 40 tys powinno starczyć pozatym czy konieczna jest wymiana wszystkiego? Nie mozna tylko najwazniejszyczh części jak skrzynia wał dyfer ?
Sprzedaj swojego ulepa, dozbieraj i kup prawdziwe M3, bo zrobisz z siebie pośmiewisko w ten sposób. Było wiele takich prób i skończyły się niepowodzeniem.

I tak, jest konieczna wymiana wszystkiego.

Opublikowano

40 tysięcy chcesz inwestować w stare e46? Rozumiem, że to miał być taki żarcik wiosenny.

Opublikowano

Stare nie stare ale twardsze niż niejedno nowsze 3er i 5er ... bo jeszcze księgowi swoich nie maczali rąk w ich projektowaniu.

Co do swapu na m3 nie ma sensu.

Jedynie jakieś 330i/d jak buda zdrowa, w środku wszystko z dodatków albo masz jakiś sentyment.

Tak czy siak żeby było dobrze to parę zł trzeba wyścielić.

Opublikowano
jest to mój pierwszy samochód który kupiłem za własne pieniądze i chcem ją ulepszyć zrobić jedyna taką i tak jesli bedzie potrzeba zainwestuje tyle pieniedzy bo dla mnie to pasja i przygoda w takim swapie jesli trzeba bedzie wymienic wszystko to sie wymieni :)
Opublikowano
Przestań pieprzyć bo to nie jest śmieszne tylko żałosne, kolejne bicie piany na temat swapów a nic z tego nie wychodzi jak zwykle zresztą. Zrób swapa na silnik v12 od razu i koniec. Nawet sobie nie wyobrażasz ile to jest roboty przy takim swapie, ile rzeźbienia, ile kasy i ile nerwów straconych a chcesz się porwać z motyką na słońce. Trzeba było od razu m3 kupić a nie takie spuszczanie się.
Opublikowano
Zrobie ten Swap Z Waszą pomocą lub bez uparlem sie czasu mam duzo pieniędzy na to też samochód może stać ile zechce mam jeszcze e60 do jeżdżenia . Mimo wszystko dzieki za pomoc :D:D pozdro Po za tym mówicie że to sie nie uda a jednak pewna osoba juz zrobiła taki swap:)
Opublikowano
Da się ale nie będzie jeździć jak m3, jeśli masz coupe to pół biedy z przeniesieniem napędu, jak masz inną budę to problem.
Opublikowano

Ale słuchaj nie lepiej kupić M3 naprawdę? Wiesz, ogólnie wszystko da się zrobić - kupujesz rozbitego dawcę M, wybebeszasz swoją budę i przekładasz graty. Proste w teorii, w praktyce - szczerze wątpię, żeby zakładany przez Ciebie budżet starczył. Z Twojego pytania i Twoich odpowiedzi we własnym temacie wywnioskować można, że po prostu nie masz pojęcia o czym mówisz, a więc trochę to jednak jest rzucanie się z motyką na słońce. Bo to nie jest sztuka wybecelować naście tysi na silnik, kilka na skrzynię i po prostu wsadzić to w ramę. To zrobi nawet tresowana małpa. Schody zaczynają się dalej - przeniesienie napędu, zawieszenie, hamulce, elektronika /elektryka, układ paliwowy - to z głównych wątków, poprzez tak prozaiczne rzeczy jak zmiany wnętrza konieczne, a kończąc na pierdółkach typu plasticzek tu, osłonka tam... No i nie oszukujmy się - to nigdy nie będzie fabryczny montaż, to raz, dwa - nie istnieje coś takiego jak idealna buda. Żeby ocenić stan nadwozia, trzeba je wypruć do gołych blach - wszystko inne, to "zakładam, że jest dobra". A na założeniach można się przejechać, zwłaszcza w E46, gdzie psikusa może wywinąć chociażby mocowanie ramy pomocniczej tylnego zawieszenia...

Ale skoro podjąłeś już decyzję - pamiętaj tylko, żeby założyć odpowiedni temat i aktualizować postępy prac.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Mam kolegów dwóch braci którzy by sie tego podjeli nie ma rzeczy ktorych by nie zrobili w samochodzie .co jest potrzebne (wszystki Części) do takiego swapa jesli możecie napiszcie liste czesći :) z góry dzieki chłopaki szykujemy sie :):)na swap !
Opublikowano

Dobry żart z tą listą części ... niech bracia posiedzą nad realoem i spiszą 15 kartek części.

Nikt nie będzie tobie siedział i spisywał na forum.

Opublikowano
zastanów się jeszcze 10 000 razy czy jest to dobry pomysł bo budżet się skończy a zostaniesz z e46 z silnikiem od m3 w którym co kolwiek nie wytrzyma... lista jest naprawde długa a nikt nie powie Ci co jeszcze bo zawsze coś potem wyjdzie... i z awaryjnością tego auta też będzie różnie wpakujesz kupe kasy w auto którym będziesz się bał wyprzedzać na pełnej mocy czy coś nie strzeli..., zdjecydowanie lepiej sprzedać tego diselka a kupić normalne m3 :)
Opublikowano
Od 50 tysi w górę coś godnego uwagi a i tak trzepać trzeba z kimś obeznanym w m3 konkretnie.
Opublikowano

Tak sobie to czytam i przypominam sobie temat na forum, gdzie ktoś opisywał jakiś swap "od czapy" (jak ten opisywany) i z tego co pamiętam rozkład masy po przekładce silnika był tragiczny i uniemożliwiał normalne poruszanie się tym samochodem po ulicy. Tak coś kojarzę, jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Wsadzić silnik wsadzisz, jak masz pieniądze na zbyciu, nerwy, czas i umiejętności, tylko co później, bo może Ci wyjść z tego samochód nie nadający się do jazdy, albo odpalić odpali i po tygodniu uświadomisz sobie, że utopiłeś 40 tys :)

Na Twoim miejscu, skoro to Twoja pasja to kupił bym M3 i doprowadził do takiego stanu, że miałbyś super perełkę wręcz model pokazowy. Po pierwsze nie utopiłbyś kasy, bo samochody takie są w cenie szczególnie zadbana seria. Albo zainwestował bym w ładne E30 i ulepszał rodzynka.

Opublikowano
Mam kolegów dwóch braci którzy by sie tego podjeli nie ma rzeczy ktorych by nie zrobili w samochodzie .co jest potrzebne (wszystki Części) do takiego swapa jesli możecie napiszcie liste czesći :) z góry dzieki chłopaki szykujemy sie :):)na swap !

Każdy się podejmie takiej roboty, kasa będzie to i robić komu będzie, jednak jak już coś będzie nie w porządku to się wypną i powiedzą że tak chciałeś.

Ale twoja kasa rób co chcesz.

Opublikowano

Po swapie jak Ci się znudzi to kto to kupi ?

Hmmm... wygląda mi na to że chcesz mieć nie pozorne auto co wszystkich będzie wyprzedzać ;-)

Kosztów się nie boisz ? mam nadzieję że to nie jest pomaganie komuś co już ma w stodole podprowadzoną furę i chce zrobić przekładkę ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.