Skocz do zawartości

Rozwala chłodnicę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
U znajomego pokazął się problem, jakiś czas temu spadł mu wąż z chłodnicy, to założono go ponownie i mocniej ściśnieto opaskę. Po krótkim czasie rozsadziło chłodnicę. 2 miesiace później rozsadziło nową oryginalną chłodnicę. Ma już trochę ten samochód i nigdy wczesniej nie miał takiego problemu. Silnik to V8. Zalany oczywiście firmowy płyn, nie woda. Nigdy nie był przegrzany więc co moze być przyczyną ?
Opublikowano

Witam

Prawdopodbnie jednak uszczelka pod glowica :(

pozdrawiam

Opublikowano

Witam!!!!!!!

Prawdopodobnie padł koledze termostat,ale może być jeszcze taki motyw ,że musi zrobić mieszankę płynu chłodzącego w stosunku 50/50.

Tak ja mam w swojej książce napisane,miałem podobny problem w swojej 540 spuchła chłodnica po wymianie termostatu i zrobieniu w/w mieszanki pomogło.Teraz jest wszystko ok!!!!!

Pozdro!!!!!!!!!

ps.

mało prawdopodobne ,że padła uszczelka,ale niech podjedzie na jakiś warsztat i sprawdzi gazy wydobywające się z pod korka chłodnicy

Opublikowano
Leser: Jeśli by ci padł termostat, to raczej byłoby to zauważalne na wskaźniku temperatury. U mnie ciśnienie urwało króciec od chłodnicy, ale wtedy, gdy temperatura dochodziła do czerwonego pola.
Opublikowano

Podłączam się do tematu.

Właśnie tydzień temu też mi rozwaliło chłodnicę :x A była w listopadzie wymieniana.

I teraz pytanie dlaczego?

Moim zdaniem korek był walnięty i nie puszczał ciśnienia. Bo przecież po to on jest. Jeżeli ciśnienie zostanie przekroczone (2bar) to powinien puścić i wywalić płyn na zewnątrz.

A jak jest walnięta uszczelka pod głowicą. To niby, że kompresja idzie do układu chłodzenia. To też powinien zadziałać korek.

Dobrze rozumuję?

Opublikowano
  • Autor

Mówił, że wspakźnik temp. zawsze dochodził maxymalnie do połowy (czyli normalnie w bmw), czyli jeszcze daleko do zagotowania płynu i czerwonego pola na wskaźniku.

EDIT

Radi540E39 - też przypuszczam, że to mogła byc wina korka...

Opublikowano

Witam!

Radi a dlaczego wymieniałeś chłodnicę za pierwszym razem?

I jeszcze jedno pytanie czy teraz masz wszystko ok,i co było powodem drugiego razu.

Ja na początku kiedy nie wymieniłem jeszcze termostatu wymieniłem sam korek i nic to niedało,te silniki mają układ chłodzenia ciśnieniowy i trzeba szukać długo zanim znajdzie się przyczynę dlaczego tak się dzieje.

Opublikowano

Za pierwszym razem to wymieniał jeszcze Niemiec. Mam na to fakturę - wszystko się zgadza - oglądałem tą starą była z 05/05.

Heh jak kupowałem auto to się cieszyłem, że mam nową chłodnicę - niestety niedługo :(

A dlaczego ją rozerwało to nie mam pojęcia?

Temperatura była w normie - fakt że stało się to na pasie w Borsku podczas szaleństw, no ale nie powinno. :?

Opublikowano
Sama pompa wodna nie wytworzy takiego ciśnienia. Musiało coś jej pomóc- jeśli nie wysoka temperatura, to może jednak gdzieś przepuszcza na jednym cylindrze kompresję. Jak nie to, to tylko wada fabryczna drugiej chłodnicy pod rząd.
Opublikowano
Na korku wlewu jest zawór w postaci uszczelki, jeżeli dokręcimy zakredkę na siłę moze miec to później wpływ na nadmierna szczelnośc układu mimo że byl prawidłowo odpowietrzony :lol:
Opublikowano
Ja stawiam na uszczelke , korek swojądrogą ... ale bardzo prawdopodobne ,żę jak szalałeś na pasie ... to sie zagrzała... może miałeś troche mniej płynu ? albo troszke za dużo? no nie wiem . Ale łatwo sprawdzić czy to uszczelka pod głowicą odpal silnik otwórz korek wlewu i patrz czy lecą bomble powietrza... Warto pamietac ,że lokalnie woda mozę sie gotować przy głowicy nawet po wyłaczeniu silnika ... ja tk odpoiwetrzam.. wyłaczam czekam 2 min wtedy odpowietrzam.. Pozatym mógł sie silnik zapowietrzyć ... nazbierało sie pary i już .. a korek jak to korek i sie nie otworzył.Kurde ja ostatnio kupowałem 89 zł!!!
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
Już tydzień mam nową chłodnicę. Zrobiłem z 500km i wszystko jest w normie. Płynu nie ubywa. Chyba wszystko będzie OK :D
Opublikowano
  • Autor
Już tydzień mam nową chłodnicę. Zrobiłem z 500km i wszystko jest w normie. Płynu nie ubywa. Chyba wszystko będzie OK :D

U tej osobynówka chłodnica była 2 miechy i przejechał znacznie więcej, więc ostrożności nigdy za wiele ;)

A może dla pewności wywalić uszczelkę spod korka ?