Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jesienią kupiłem styl 32 z 7er 17" Przetoczyłem sobie otwór centrujący, dwa trzy miesiące temu kupiłem nowiutkie dunlopy 225/45

Dzisiaj zadowolony jadę do wulkanizatora założyć oponki na felgi i zmienić kapcie.

Co się okazało? Kupiłem felgi które mają et34 :duh: Gość w tej e38 musiał też mieć dystanse, a ja głupi nie popatrzyłem na ET :mad2:

Trochę już zainwestowałem w felgi przetoczenie, nałożyłem i wyważyłem opony i chyba najlepszym wyjściem będzie kupienie dystansów.

Felgi są 17" szer 8j ET34. Oponki 225/45

Jakie zastosować dystanse? 40mm tył i 30mm przód czy to za dużo? Macie jakiś dobrych sprzedawców? Dystanse myślę by kupić przykręcane do piasty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za dużo.

1,5 do 2 cmm i będzie ok.

A mówiłem Ci żebyś się dokładnie przyjrzał im. Dziwne mi się to wydawało bo w E38 powinny być 18 cali.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

No mówiłeś, a patrzyłem się na wszystko a nie na ET :duh: Bo widziałem na 7er to byłem pewny że będzie ok.

Z tego co grzebałem w sieci to jest to felga z e90. Tylko e90 miało ten wzór z tą szerokością i ET.

No to rozejrzę się za takimi dystansami oby tylko było z nimi już ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko teraz dystanse muszą być pod roztoczony otwór, albo będziesz musiał jeszcze dokupić pierścienie centrujące, ale to najmniejsze zmartwienie.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano (edytowane)

jak dasz dystanse 20mm to zrobi sie et 14 czyli pod serie 5.

bo w e39 wachalo sie chyba od et15 do et20 w standardzie;)

Edytowane przez Hejner1993
E38 728i 1999r
Opublikowano

No to wiem czego szukać :) Dzięki Wam bardzo.

Nie jestem zwolennikiem takiej rzeźby, ale wydałem na to trochę już kasy więc jestem zmuszony, a wachlować mi się nie chce z tym nie wiadomo ile na aukcjach. Łatwiej już będzie kupić dystanse i mieć spokój.

Planuję kupić takie przykręcane do piasty, a nie przelotowe. Jeszcze szukam czegoś w sieci bo mało tego jest.

Opublikowano
jak dasz dystanse 20mm to zrobi sie et 18 czyli pod serie 5.

bo w e39 wachalo sie chyba od et15 do et20 w standardzie;)

ET chyba się podaje w mm więc jak da 20mm to 34-20=14? Z tego co czytałem to w e39 jest et20

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pomylił się o 4 mm :mrgreen: ale to szczegół.

ET nie jest wartością sztywną i zależy też od szerokości felgi. Często bywa przy szerokiej feldze, że ET trzeba dać mniejsze żeby felga wyszła na zewnątrz bo mogła by łapać to co jest w głębi nadkola szczególnie z przodu podczas skrętu.

Moje Randony miały ET 15 i wszystko było cacy-szerokość felgi 8,5"

BMW%2520525%2520TDS%252843%2529.JPG

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

ojj pomylilem sie poniewaz piszac posta wrocilem szybko na gore i rzuciła mi sie w oko liczba 38... i jeszcze z literka e... a to chodzilo o bmw e38.. dlatego policzylem ze od et 38 - dystans 20mm to bedzie et 18.

Moj bład;)

E38 728i 1999r
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pytasz się jakie dystanse,a i tak chcesz kupić po swojemu(widziałem ogłoszenie w dziale części)

Przy ET felgi 34 jak dasz dystans 4 cm dystans to zrobisz ET na minusie o 6 mm.

Co to oznacza? A to że przy ET -6 felgi raczej wylezą poza błotniki.

Ale rób jak uważasz.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie spojrzałem na datę tylko, że chcesz kupić takie dystanse.

Wcale się nie denerwuję :mrgreen: tylko podpowiadam, że takie jakie planowałeś będą nie dobre.

1,5 cm max 2 i będzie ok.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Pojeździłem wczoraj trochę po mieście gdzie z e36 robią driftowozy i tam mają dobrego sprawdzonego tokarza który robi dystanse z amelinium przykręcane do piast. otwory do śrub są przesunięte względem tych co się przykręca do piasty i nabita tuleja stalowa nagwintowana i wkręca się koło do tego dystansu.

Na allegro są dystanse przelotowe, a takich nie chcę bo jak już rzeźbić to chociaż tak by to miało ręce i nogi.

Mam do wyboru dystans z którego wystają szpilki i koło wkręca się na nakrętki albo nabita/wprasowana tuleja z gwintem do tego dłuższe śruby.

Wybiorę opcję z tulejami bo zawsze w razie co można tuleję wymienić jak by się coś z gwintem stało. Przy szpilkach jak się coś stanie dystans jest do wyrzucenia.

biorę na dwie osie 20mm.

Opublikowano

dobry wybor.

Ja mam takie dystane oryginaly H&R do sprzedania.

Mocowane do piasty a pozniej kolo do dystansu.

20mm.

tyle ze nie proponowalem Ci bo sa one od e36 a tam jest mniejszy otwor centujacy.

Dystanse przelotowe moim zdaniem sa do d.....

E38 728i 1999r
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To dystans można delikatnie skrobnąć na tokarni i będzie ok.

Do felg włożyć pierścienie centrujące i wszystko gra za mniejszą kasę.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

15mm nie kupię bo wtedy jestem zmuszony dać przelotowe. Wkręcane robią od 20mm.

Ale koło tak głęboko wchodzi w nadkole że byłem pewny, że min te 30mm muszę dać.

Opublikowano

Z tym waszym liczeniem jest chyba coś nie tak, a w szczególności z tym że będzie -6 to będą wystawać na zewnątrz. Ja mam BBS z ET20 i dystanse 15mm z przodu i 20mm z tyłu, ani z przodu, ani z tyłu nie wystają opony w górnej części rant błotnika do opony ma 1,5cm w głąb. Oczywiście żadnych przycierek, opony 235/45R17.

Pzdr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Odgrzeję kotleta... znalazłem na alle felgi rzekomo do E39: "15-7J-ET20 5x120x72,5". Czy coś takiego będzie pasowało na zasadzie zakładam i jadę?

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Odgrzeję kotleta... znalazłem na alle felgi rzekomo do E39: "15-7J-ET20 5x120x72,5". Czy coś takiego będzie pasowało na zasadzie zakładam i jadę?

Nie.Ostatnie miara 72.5 to średnica piasty.To chyba felgi do e34

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Założyłem właśnie koła letnie i napiszę by było dla innych.

ET 34. Dystans na przód 20mm- jest idealnie. Ani nie jest koło za głęboko ani nie wystaje.

Tył Et34 Dystans również 20mm- Na moje oko przydało by się z dać dystans 25mm i było by idealnie

Felgi mają szerokość 8" a średnica to 17"

Jeszcze brakuje moim styl 32 dekielków bo te co miałem z felgami są za luźne. :)

Dystanse kupiłem takie http://allegro.pl/przykrecane-dystanse-30mm-bmw-e36-e46-e60-e90-i4214225622.html

Czyli przykręcane do piasty z wprasowanymi tulejami. Koszt to 500zł na obie osie.

Próba rozpędzenia na równym asfalcie do 200km/h zakończona powodzeniem. Nic nie bije nie tłucze itd co często się słyszy po tym jak ktoś założy dystanse.