Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam POMOCY

Od jakiegos czasu w mojej E39 530D automat ,w trakcie jazdy zapala sie na wyswietlaczu "GETRIBE PROGRAM" z tego co tam sie wyswietla wynika ze auto ma jakis problem ze skrzynie biegów doladnie z ich zmiana, poniewaz po przejechanu kilku ,kilkunastu lub wiecej zapala sie ta informacja,i przestaja sie zmieniac biegi auto jedzie tylko na jednym.Problem ten znika gdy się zatrzymam i zgasze silnik i po ponownym jego właczeniu mogę jachac dalej normalnie biegi zmienaja się normalnie,i za jakis czas znów ta infornmacja "GETRIBE PROGRAM". Ale takze nie zapala się wcale i mogę perzejeżdzić cały dzień i nic . W czym tkwi problem może ktos mi pomoże.

Opublikowano
Witam POMOCY

Od jakiegos czasu w mojej E39 530D automat ,w trakcie jazdy zapala sie na wyswietlaczu "GETRIBE PROGRAM" z tego co tam sie wyswietla wynika ze auto ma jakis problem ze skrzynie biegów doladnie z ich zmiana, poniewaz po przejechanu kilku ,kilkunastu lub wiecej zapala sie ta informacja,i przestaja sie zmieniac biegi auto jedzie tylko na jednym.Problem ten znika gdy się zatrzymam i zgasze silnik i po ponownym jego właczeniu mogę jachac dalej normalnie biegi zmienaja się normalnie,i za jakis czas znów ta infornmacja "GETRIBE PROGRAM". Ale takze nie zapala się wcale i mogę perzejeżdzić cały dzień i nic . W czym tkwi problem może ktos mi pomoże.

pomoże Ci niestety wizyta w ASO - lub w zakładzie w którym mają komputer żeby sie podłączyć do samochodu...

Komputer powie dokładnie jakiego typu jest awaria...

Komputer skrzyni łapie jakiś błąd i przełącza skrzynię w tryb awaryjny (stąd ten komunikat i brak przełączania biegów)

Bład może byc spowodowany np: przetartym kabelkiem, czy uszkodzeniem jakiegoś czujnika ciśnienia w skrzyni (czego Ci życzę).. ale może być tak, ze czyjnik działa dobrze tylko mechanika się sypnęła i naprawa będzie kosztować... :(

skoro po wyłączeniu stacyjki wszystko wraca do normy to na razie bym myślał o awarii czyjnika czy kabelka... - miałes niedawno jakiś wypadek - wstrząs na dziurze, zawieszenie na krawężniku czy "śpiącym policjancie" ?? może przepłynąłeś przez "rzekę" na drodze (zalałes skrzynie wodą...) - mogło to spowodować obluzowanie jakiejś wtyczki czy jej zwarcie...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)