Skocz do zawartości

Uszczelka pod głowicą?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale grzeje ci sie jeszcze?? jak wyglada dolny waz od chlodnicy? ciepły czy cały czas zimny? odpal test 7 na zegarach i obserwuj temp. zagrzej ja tak zeby sie wiatrak włączył.. jak bedzie wszystko działało to wszystko jest dobrze i na ten przelew nie patrz.. aaaaa i odpowietrz jeszcze raz jak sie termostat otworzy :wink:
Opublikowano

Masz Gaz?

Opisz procedurę odpowietrzania jaką zastosowałeś.

Jak masz przelew to trzymaj auto dalej na obrotach i sprawdzaj czy strumyczek jest cały czas. Trzymaj tak na obrotach minutę, dwie.

Test nr7 też sprawdź jak kolega radzi.

Masz jakąś nieszczelność, wyciek?

Opublikowano
  • Autor
Ale grzeje ci sie jeszcze?? jak wyglada dolny waz od chlodnicy? ciepły czy cały czas zimny? odpal test 7 na zegarach i obserwuj temp. zagrzej ja tak zeby sie wiatrak włączył.. jak bedzie wszystko działało to wszystko jest dobrze i na ten przelew nie patrz.. aaaaa i odpowietrz jeszcze raz jak sie termostat otworzy :wink:

Silnik to diesel 136 ps.

Stram się odpowietrzać według poradnika z tego forum .

Odkręciłem wszystkie odpowietrzniki w momencie kiedy wylewa płyn się przez odpowietrznik ten po prawej stronie (nie daleko filtra paliwa) zakręcam go wraz z pozostałymi zostawiam tylko odkręcony korek spustowy + odpowietrznik za zbiorniku wyrównawczym , leje płyn dalej aż zacznie się wylewać ostatnim odpowietrznikiem , gdy zaczyna to go zakręcam , odpalam auto temp na max , dolewam płynu , gaz mu daje , później gaszę czekam ok 5 min odpalam na temp min.

Dolny waż zimny , górny hot - po ręcznym przepompowaniu i dolny nabiera rumieńców , dopóki się nie przejadę

węże twarde

Opublikowano
Ale temperatura wykracza ci za pion??
Opublikowano
  • Autor
Ale temperatura wykracza ci za pion??

Wczoraj zrobiłem jakieś 10km i nie nie wychodziła za pion .

Zaraz odpale auto i pojadę zobaczyć jeszcze raz ...

Opublikowano
Ale grzej ja na postoju jak jedziesz to ped powietrza zawsze troche schładza i ciezko zagrzac mocno
Opublikowano
  • Autor
Ale grzej ja na postoju jak jedziesz to ped powietrza zawsze troche schładza i ciezko zagrzac mocno

teraz zrobiłem jakieś 25 km przy 140 temp doszła do 101 - ale wskazówka wciąż w pionie, przy odpuszczeniu gazu i prędkości 90 km/h jest jakieś 94-97 stopni.

Wcześniej przy 95 stopniach to już autko miałem zalane płynem chłodzącym - dziś otwieram maskę z przekonaniem , że już mokro , a tam suchotko , zaraz pogrzeje ją na postoju.

P.S

Wąż dolny złapał temp .

Jestem dobrej myśli - założyłem dziś stary korek od zb. wyrównawczego ,

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam za post pod postem , ale chciałem oddzielić obie wiadomości .

Dziękuje Wam za pomoc , każda z Waszych wypowiedzi dodawała mi otuchy i odsuwała od myśli ściągania głowicy (jak radzili fachowcy)

Po wielu dniach , godzinach męczarni - w autku zaczyna pracować układ chłodzenia tak jak powinien!

Na postoju autko udaje się zagrzać do momentu odpalania wiatraka , w momencie uruchomienia temp spada do momentu wyłączenia wiatraka , później znów wzrasta i znów spada co wydaje się być normalnym zachowaniem wiatr wieje temp spada, przestaje i rośnie etc ;)

Oczywiście nie ma mowy o wyrzucaniu jakiegokolwiek płynu chłodzącego .

Mam nadzieje , że jest to stała tendencja i już będzie dobrze .

Nie omieszkam pojechać do mechanika i obalić jego tezy

Opublikowano
Nooo całe szczęście ze nie dałeś sobie wmówić uszczelki pod głowicą i popytałeś na forum co kilka głów to nie jedna :lol: pozdr :cool2:
Opublikowano

Na pewno sporo z nas śledziło twoje zmagania z układem chłodzenia i jest ulga że sie powiodło.

Co do

Nie omieszkam pojechać do mechanika i obalić jego tez

to ja Ci radził w dobrej wierze to go oszczędź , chyba że chciał cię naciągnąć,może jest dobrym mechanikiem wymieniaczem i jeszcze sie może przydać do konkretnych zleceń.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dobra trzeba odświeżyć temacik .

No cóż zrobiłem już dość kilometrów - by stwierdzić jedno problem wciąż występuje , da się żyć póki jest zalany płynem chłodniczym (musi być większa temp wrzenia)

Po odpowietrzeniu układu przez jakiś czas jest ok , później znów łapię powietrze , przez co nie otwiera się termostat i układ znów nie ma obiegu , więc mogę sobie jeździć wokół komina , ale oczywiście zero innych objawów autko jedzie zdecydowanie dobrze...

Wiem , że zrobię to uszczelkę - bo już nie mam pomysłów , boję się tylko , że będzie to kasa wyrzucona w błoto .

Straciłem serce do tego auta - kupę siana w nie władowałem i końca nie widać , cóż decyzja jest chyba jedna zrobię to autko i sprzedaje a zarazem kończę przygodę z najukochańszą marką chyba czas na coś młodszego bardziej banalnego - a na bmw z lat 2004/5 po prostu mnie nie stać ;)

Muszę jeździć dlatego każdy przestój auta to dla mnie ogromny problem ..;(

Opublikowano
a powiedz mi czy przyglądałeś się chłodniczce spalin ? być może jest dziurawa . spala płyn ( wodę ) układ się zapowietrza

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
a powiedz mi czy przyglądałeś się chłodniczce spalin ? być może jest dziurawa . spala płyn ( wodę ) układ się zapowietrza

Powiem tak nie znam zasady działania owej chodniczki i nie mam pojęcia jak ona wygląda w środku .

Wycieku na zewnątrz na pewno nie ma , ale wnioskuje , że nie o to Ci chodziło, tylko o jakiś wewnętrzny przepływ ?

Hmm autko w zasadzie nie kopci - może troszkę rano - ale przy tych temp to normalne , po rozgrzaniu nic , a dodam że mam wydech przelot

Opublikowano
tak chodzi mi o wewnętrzne przepływy , są tam takie rurki , zresztą odkręć i sprawdź ... dla testów możesz ją pominąć , czyli odciąć wraz z całym układem egr

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor
tak chodzi mi o wewnętrzne przepływy , są tam takie rurki , zresztą odkręć i sprawdź ... dla testów możesz ją pominąć , czyli odciąć wraz z całym układem egr

czekaj czekaj - chodzi Ci o ominięcie chłodniczki na zasadzie wpięcia jakiegoś węża ? czy w jakiś sposób mam zablokować przepływ?

Opublikowano
musiałbyś odkręcić od kolektora wydechowego rurkę spalin egr i zaślepić specjalną blachą albo włożyć coś aby zablokowało dopływ spalin , ale musisz też obejść i odłączyć termostat egr

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor
musiałbyś odkręcić od kolektora wydechowego rurkę spalin egr i zaślepić specjalną blachą albo włożyć coś aby zablokowało dopływ spalin , ale musisz też obejść i odłączyć termostat egr

Dzięki wielkie rzeczywiście wydaje się to być dość logicznym rozwiązaniem mojego problemu ;) będę kombinował z tym obejściem ;)

Opublikowano
no cudów nie ma ;) gdzieś leży rozwiązanie

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor
no cudów nie ma ;) gdzieś leży rozwiązanie

No dobra ale czy gdyby była faktycznie nie szczelna to czy autko nie powinno kopcić ?

Tak czy siak warto sprawdzić ;)