Skocz do zawartości

Lampka poduszki powietrznej zapala się Problem

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Mam problem po włączniu zapłonu kontrolka poduszki powietrznej zapala się i gaśnie na 2 sek. po czym ponownie się zapala i świeci. Co może być tego objawem. Rano było ok a po południu się zaczęło to dziać? Czy jechać do ASO na komputer? czy któryś z czujników wariuje? Rano było mokro i zimno a po południu świeciło słońce - może coś zaśniedziało . Bezpieczniki od poduszek wyglądają ok!

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Wśród możliwych przyczyn widzę:

- rozłączenie kostki pod przednim siedzeniem (jest dość niefortunnie umieszczona i słabo zabezpieczona), sprawdź ją,

- uszkodzenie maty w siedzeniu (siedzisku, a nie oparciu). Jeśli byłaby konieczność jej wymiany, to sprawa wygląda dość kiepsko - mata jest pod tapicerką... Spróbuj miarowo ponaciskać całą powierzchnię siedziska - może to pomóc!

Mam wrażenie graniczące z pewnością, że w momencie gdy pali Ci się kontrolka, to żadna poduszka nie zadziała gdyby doszło do zdarzenia w którym zadziałać powinna.

Jezeli nie poradzisz sobie inaczej (czyli np. okaże się, że padła mata), to w serwisie przez złącze diagnostyczne/komputer mogą Ci tą matę odłączyć (choć to większa operacja, bo jakieś tam kody z BMW serwis musi dostać, żeby wykonać taką niestandardową i niewskazaną operację).

Powodzenia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki - sprobuję podjechać do jakiegoś serwisu w W-wie

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
serwis w Warszawie (w sensie ASO?) - hmm, nie znam takiego do którego miałbym zaufanie, spróbuj może jednak samemu na początek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
padła jednak mata - zakupiłem już taką ale w ASO nie wymienię bo 700 PLN . Nie wiecie kto może w W-wie lub Krakowie to wymienić?

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Witam jak przejezdzasz przez Kielce(miedzy krakowem a wawa) to dobry fachowiec od bim (-wiem z autopsji i doswiadczen kolegow )to Marco servis -nie mam pod reka tel ale jak bedziesz chcial daj znac to ci dam kontakt :D

-troche zadurzo tych nawiasow co??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki - może się przyda - będę z braku permanentnego czasu szukał na razie bliżej ale adres zachowam :D

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
i ja się podepne do tematu, u mnie świeci lampka poduszek,pojechałem na komputer, ten wykazał błąd poduszki w prawych drzwiach(może rozłączony kabel lub coś w tym stylu), rozebrałem drzwi i nic tam niepoprwnego z kolegą nie znaleźliśmy. Poducha wygląda jak nowa,drzwi na nigdy nie rozbierane...gdzie szukać teraz?!!!
Opublikowano
Otoz panowie w e 39 problem polega na tym.Otoz nie wolno regulowac siedzen kierowca-pasazer jezeli jest wlaczona stacyjka w pozycji 1,poniewaz natychmiast komputer wychwyci i zapalaja sie poduszki i juz nie zgasnie,trzeba jechac na komputer i skasowac blad.To jedna sprawa co do maty tez moze byc przyczyna ale to idzie zrobic jechac do dobrego elektryka i zrobic mate na krotko i spokoj do konca zywota auta,bo te maty czesto siadaja po paru kilometrach,a koszt nie maly nowej maty.
moje e39 525
Opublikowano

no wlasnie w wiekszosci wypadkow mata jest padnieta

moze macie jakies info jak to zreperowac bo slyszalem ze to jest w miare proste

pozdro

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano
no wlasnie w wiekszosci wypadkow mata jest padnieta

moze macie jakies info jak to zreperowac bo slyszalem ze to jest w miare proste

pozdro

Było o tym nie raz, nie dwa. Dogrzebujesz sie sie do kabelkow białego i niebieskiego (isc po kablu od kostek) potem lutujesz w miejsce maty obojetnie jaka diode (zwykly mostek). Kasujesz blad, cieszysz sie.

Xdrive

Koder

Opublikowano

oo, o tych fotelach nie wiedziałem. :shock:

ale u mnie po skasowaniu poduszek, nikt nie ruszał foteli , a i tak po chwili się zapaliła lampka :(