Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodatkowo masa robi swoje.

Ostatnio okazjonalnie jechałem Xem w 5 osób. OMG! normalnie ledwo sie kulał. Nie byłem przyzwyczajony, bo zawsze standard w domuto 2 dorosłych plus "młodociany 4 latek" a tu poczułem jednak jak mu ciężej było.

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...gdyby to bylo V8 lub R6 odczucie dodatkowej masy/osiagi sa mniejsze - wiem bo widze przy silnikach dla 2.0d vs 3.0d przy pelnym obciazeniu auta ( nie ma tak drastycznego pogorszenia osiagow dla R6 ).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

przykladowy wykres X3 2.0d przed liftem

http://imageshack.com/a/img132/5748/xz14.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie jedzilem ale wlasciciel mowi ze jest roznica ale nie ogromna ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... cena za box 1500zl - a czy warto?- ja nie polecam boxow, choc panowie jest cos teraz dostepne na rynku poza boxami??!
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ja zrobiłem przegląd rynku, aczkolwiek niezupełny i nie znalazłem nic poza różnej maści boxami.

Było wprawdzie parę stron gdzie tunerzy się chwalili chipowaniem X3, ale okazywało się, że chodzi o E83, a nie F25.

Wszyscy rozmówcy jednogłośnie mówili, że jest jakieś zabezpieczenie przed chipowaniem, nad którym ponoć WSZYSCY pracują (i jak się zarzekają rozpracują wkrótce :mrgreen:)... to już niestety słyszałem, jakieś 8-9 m-cy temu...

Wygląda na to, że do odważnych - box należy :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
...a jakiej firmy box zdecydowales sie? i ile? ja zakladam sportowy wydech i jesli uda sie to zrobie normalny chip lub box - planuje na 210KM 440Nm ale to w X1 silnik 184KM ON Edytowane przez maja22
Opublikowano
Nazwę zdradzę po założeniu (muszę pogadać czy mogę zdradzać). Koszt to niecałe 1500zł, deklarowany przyrost ok. +25km i +40nm, ale to się okaże (silnik 20d 184km). Podobno w X3 siedzi stary sterownik, do którego można wgrać program, ale tuner na swoją odpowiedzialność nie chce się pobawić.
Opublikowano

Jak podjechałem to od razu powiedzieli, że tylko box, później rozmawialiśmy czy w ogóle będzie możliwe programowanie. Bardzo możliwe, że źle coś zrozumiałem i teraz mieszam. Dopytam i zdam relację.

Programowalnego 2-kanałowego box'a zakładać będę w Tc-Performance w Łodzi. Pomiar i strojenie na hamowni drogowej.

Opublikowano

I kolejny "njus" odnośnie dostepności programów. Na stornie rica.nl jest informacja, że jest dostępny program do 2,0 d do F25. Podają, że nie można wprawdzie samodzielnie tego softu wgrać (sprzedają też takie moduły to umożliwiające), ale po skontaktowaniu się z lokalnym dealerem sa w stanie temat załatwić. Miałem okazję "zaprzyjaźnić się" z Rica przy poprzednim samochodzie i byłem zadowolony. Zresztą na forum pewnej marki na literkę V (co to Chińczycy przejęli) jest sporo dobrego na ich temat.

Idąc za radą skontaktowałem się z lokalnym dealerem Rica. I dowiedziałem się, że.... jest box.

Piszę, bo może ktoś przypadkowo jak ja się niezdrowo podnieci i wyda 50 gorszy na telefon. Niepotrzebnie.

PS. W środę montaż box-a hartge. Troche trwało to zamawianie, ale póki co obsługa miła. Dam znać jak wrażenia.

Opublikowano
Panowie z utęsknieniem czekam na finał. Następny pewnie będę ja :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... na jakim biegu byly robione pomiary na hamowni? Jaki rodzaj hamowni ( inercyjna or obciazeniowa or drogowa ) byl uzyty do badania autka?