Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie.

Szybe mam juz wymieniona i sensor deszczu dziala ale po wymianie kolo sensora mam takie cos jakby powietrze sie tam dostalo.

Czy da rade jakos to usunac zeby bylo cale ladnie czarne?

http://s6.ifotos.pl/img/IMG0002JP_erpasre.JPG

Opublikowano
Montaż tego sensora to porażka, o dziwo jak wymieniałem szybę rok temu to w ofercie były już szyby z fabrycznie wklejonymi soczewkami od sensorów. Sprawdź też czy działa czujnik zaparowania szyby - często jest uszkodzony w trakcie wymiany i klima później głupieje (zamontowany jest pod wspólną osłoną z czujnikiem deszczu i światła).
Opublikowano
Dzwonilem to koles powiedzial, ze przekladajac sensor inaczej nie mogl zrobic bo musial stary odkleic i na nowa szybe taka galaretke sie daje... mowil, ze nie da sie tego zrobic tak jak fabryka przykleja.
Opublikowano

Kto jest producentem tej szyby?

Ten żel jest wklejony słabo -że się tak wyrażę.

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Opublikowano

Szyba to chinol, a co to zelu to nie wiem jaki oni dawali bo sie na tym nie znam.

Czy jest w ogole mozliwosc to jakos poprawic zeby to powietrze wyciagnac stamtad?

Opublikowano

pojęcia nie mam czy da się to poprawić. potestuj -zobacz czy czujnik deszczu i zmierzchu działa jak należy. jak będzie bieda to reklamuj.

najtańsza szyba saint-gobain z fabrycznie wklejonym czujnikiem to 530zł (intercars). wiem, że to już po herbacie, ale może innym się przyda.

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Opublikowano

Czujnik deszczu dziala, a jak sprawdzic czujnik zaparowania szyby i zmierzchu?

Czy ciezko jest zdjac ten plastik kolo lusterka aby sprobowac jakos docisnac ten sensor... moze jakos da rade pozbyc sie tego powietrza...

Opublikowano

czujnik zmierzchu możesz sprawdzić w prosty sposób. Ale musisz mieć automatyczne światła mijania. Ustawiasz przełącznik świateł w lewo w pozycję "A" i przykryj czymś (nawet dłonią) sensor i zobacz czy włączą się światła mijania.

Co do sensora zaparowania -trzeba by jakoś go zaparować :D. Powiem Ci, że nie wiem jak działa to ustrojstwo. Ja w każdym razie nie kupowałem nowego -przełożyliśmy stary i nie zauważam jakiejś zmienionej pracy klimatyzacji.

A obudowę pod lusterkiem zdejmuje się dość prosto. Składa się ona z dwóch kawałków połączonych na zatrzaski. Wystarczy je rozpiąć rozkładając obudowę na boki (pionowe łączenie po środku). poszukaj jakiegoś filmiku w necie.

Opublikowano
Musze sie jakos pozbyc tego powietrza z pod sensora bo to drazni...

da się to naprawić

trzeba zdemontować (odkleić) płytkę sensora deszczu/zmierzchu następnie ją oczyścić i ponownie przykleić z nowym żelem

przyklejenie musi lub przynajmniej powinno się odbyć z dodatkowym aktywatorem do sensorów deszczu (preparat ten eliminuje praktycznie do zera powstawanie pęcherzyków powietrza a klejenie odbywa się na "mokro")

warsztat który montuje szybę powinien sobie z czymś takim poradzić pod warunkiem, że ma odpowiednią płytkę do sensora

Opublikowano

Jak oni nie umieja sobie poradzic z poprawnym przyklejeniem tego to chyba bede musial podjechac do jakiegos wiekszego i konkretnego warsztatu...

Zel nie jest drogi, a przyklejenie chyban nie trwa zbyt dlugo?

Opublikowano

żel do sensora kosztuje 20-30 zł

montaż ok 20-40 zł

myślę, że ok 50-70 zł to taka normalna cena za montaż sensora i trwa to 30minut

Opublikowano
W Kolobrzegu chyba nie ma porzadnego warsztatu zeby mi to zrobili... bede musial pojechac przy okazji chyba do Koszalina do glownego Nord Glass i tam pewnie to zrobia porzadnie.
Opublikowano
Panowie Wy nie posiadacie AC że wymieniacie szyby sami ?

Przy ubezpieczeniu w Allianz mam opcję ubezpieczenia szyb.

W tamtym tygodniu dostałem kamieniem, zrobił się odprysk , podjechałem do ASO, zrobili wycenę, zgłosiłem szkodę i jestem umówiony na czwartek na wymianę.

Szyba oryginał, czujnik do wymiany i dodatkowo sporo rzeczy w sumie na 3300 brutto.

Auto zastępcze na czas wymiany.

Zniżek oczywiście nie tracę z AC.Dwie szyby w roku mogę wymienić.

A jesteś pewny, że to nie idzie z Twojego AC? Też mam ubezpieczenie w Allianz + ubezpieczenie szyb. Niestety to dodatkowe ubezpieczenie jest realizowane przez NORD GLASS. Lepiej to sprawdź, żeby nie było zdziwka. Powiem Ci, że zadzwoniłem w tej sprawie do centrali Allianz -odpowiedź: ewentualną szkodę likwiduje nord-glass, a ten nie używa innych szyb jak tylko swoje. Lepiej się dowiedz. Swoją drogą daj znać jak się sprawy rozwiną -być może Allianz różnie traktuje swoich klientów.

Zgodnie z waszymi radami potwierdziłem obietnice ASO wymiany szyby czołowej z Ubezpieczenia Szyb.

Dostałem pismo z Allinz podpisane przez likwidatora iż zniżek nie tracę, szkoda jest z klauzuli Auto Szyba.

Opublikowano

Zniżek nie stracisz tylko w Allianz. Szkoda i tak będzie widoczna w UFG. Ten sam trik stosuje AXA,żeby przywiązać klientów do siebie.

Pozdrawiam,

Fiołek

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Jedz do firmy , ktora "usuwa " takie rzeczy, np car glas : http://www.car-glass.pl/en/.

Nie jest to droga usluga, o ile oczywiscie da sie to usunac.

Zbyt duzych i dlugich pekniec po prostu nie ma sensu, bo i tak szyba bedzie pekac dalej.

Aha, najwaznjejsze :!: nie warto z tym czekac do z odprysku moze zrobic sie pekniecie, a potem juz tylko wymiana na nowa szybe :cry2:

Btw. Ja wymienialem szybe z ubezpieczenia - z tego co wiem to sensor da sie przelozyc. :cool2:

Potwierdzam, tez byłem ze swoim autem w car glass, z tego co się orientuję to rzeczywiście wszystko zależy od skali uszkodzenia, jeśli odpryski są zbyt blisko siebie, to jedynym rozwiązaniem jest wymiana szyby. a jak są to uszkodzenia punktowe to naprawią i po krzyku