Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie tak z czystej ciekawości, bo rozbierałem wczoraj przód TDSa i w obydwu rogach na dole znalazłem coś takiego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5d6eece02474c1ae.html

co to jest, do czego to służy, ktoś się z tym spotkal?

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak kolega wyżej tylko na 100%,czujniki temperatury.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Dzięki wielkie za odpowiedź. A wiecie na jakiej zasadzie to funkcjonuje?

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
po kształcie i wyglądzie chyba na zasadzie że powietrze wpada przez ten otwór i wiruje w środku (ze względu na owalny kształt) i tam w tym czujniku musi być coś co reaguje na ciepło/zimno przez co wysyła jakieś impulsy elektryczne a komputer odczytuje z tego jaka to temp. tak na chłopski rozum :D
Opublikowano
Dobra tylko co potem z tym się dzieje? Tyle to i ja zacząłem sobie tłumaczyć. Chodzi mi bardziej o to w jaki sposób te dane są wykorzystane? Nie ma tam rozbudowanego obc itd, nawiewy wszystko podstawa, klimy też nie...

(OO=[][]=OO)

Opublikowano

o kierowcy temp. 23 stopnie a u pasażera 19, czujnik (to brudne niebieskie) daje znać o temperaturze w strefie do układu, masz ustawione 20 stopni na strefę, silniczki przy nagrzewnicy zamykają (u kierowcy) i otwierają (u pasażera) dysze ciepłego powietrza i doprowadzają do 20 stopni. Szybkość dojścia do nastawień zależy od prędkości nawiewu i czystości filtra kabinowego (jeżeli był montowany).

Jeżeli czasem podczas jazdy słyszysz dziwne dźwięki przy konsoli środkowej to właśnie jest moment nastawiania temp. wewnątrz pojazdu

Opublikowano
O widzisz, rzeczowa odpowiedź. Dzięki wielkie, kolejna nowa rzecz :cool2:

(OO=[][]=OO)