Skocz do zawartości

320i - Brak mocy, i inne usterki. Kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od niedawna jestem posiadaczem auta z silnikiem 2.0i 150km vanos.

I tutaj mam kilka pytań:

1.Brak mocy przy niskich obrotach , jest to 150km a silnik jest naprawdę w dobrym stanie i jak dla mnie po prostu jest za słaba. Nie czuć ze to auto ma taką moc , trzeba naprawdę kręcić je na obrotach żeby jechała. Jakie mogą być przyczyny ? Proszę wykluczyć filtry bo są po świeżej wymianie.

2.Dziwne piszczenie/świst w komorze silnika na biegu jałowym i przy dodawaniu gazu.Co to może być ?

3.Wymieniłem wszystkie rury od filtra powietrza do silnika ponieważ były nie szczelne i silnik falował na obrotach. Przy dodawaniu gazu nadal słychać jakby zasysał lewe. Co sprawdzić ?

4. Na komputerze pokazało że czujnik temperatury na wyjściu ma -150 C przy ciepłym silniku. Może mieć to wpływ na osiągi i pracę silnika ??

5. Czy przy prędkości 100km/h silnik na 5 biegu powinien mieć 3tyś obrotów ??

Z góry dziękuje za odpowiedzi i Pozdrawiam.

Opublikowano
mam porównanie z Saabem 9-5 z 1997 silnik 2.0t 150km , wiem ze silnik z turbiną inaczej sie zachowuje ale tamto auto to istny szatan w porównaniu do mojej BMW :(
Opublikowano
mam ten sam problem po przesiadce z innego auta, kumpel ktory mial kiedys e39 w tym silniku kttory sie nim przejechal pow ze cos musi byc nie tak bo jest za slaba ,ze jego szla o niebo lepiej, wiec pojechalem na diagnostyke i wywalilo czujnik polozenia walka rozrzadu. jestem w trakcie wymiany wiec zobaczymy jak to bedzie juz po wymianie
Opublikowano
mam ten sam problem po przesiadce z innego auta, kumpel ktory mial kiedys e39 w tym silniku kttory sie nim przejechal pow ze cos musi byc nie tak bo jest za slaba ,ze jego szla o niebo lepiej, wiec pojechalem na diagnostyke i wywalilo czujnik polozenia walka rozrzadu. jestem w trakcie wymiany wiec zobaczymy jak to bedzie juz po wymianie

daj kolego znać jak po wymianie ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Myślę że tu nie chodzi o Vanosa ponieważ pracuje cicho. nie ma nigdzie wycieków , lecz tylko przy dużych obrotach moc jest odczuwalna .
Opublikowano

Ja w swoim e46 320i m54 ostatnim czasem mialem problem z ubytekiem mocy. Podczas gwatlownego przyspieszania silnik jakby sie dlawil. Dodatkowo byl problem z jego odpaleniem. W koncu podczas powrotku z pracy calkowicie stracil moc. U mechanika okazalo sie ze czujnik polozenia rozrzadu jest do wymiany.

Po wymianie czujnika wszystko wrocilo do normy, bardzo ladnie przyspiesza i nie ma juz objawow dlawienia sie silnika.

Szerokosci