Skocz do zawartości

320i - Brak mocy, i inne usterki. Kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od niedawna jestem posiadaczem auta z silnikiem 2.0i 150km vanos.

I tutaj mam kilka pytań:

1.Brak mocy przy niskich obrotach , jest to 150km a silnik jest naprawdę w dobrym stanie i jak dla mnie po prostu jest za słaba. Nie czuć ze to auto ma taką moc , trzeba naprawdę kręcić je na obrotach żeby jechała. Jakie mogą być przyczyny ? Proszę wykluczyć filtry bo są po świeżej wymianie.

2.Dziwne piszczenie/świst w komorze silnika na biegu jałowym i przy dodawaniu gazu.Co to może być ?

3.Wymieniłem wszystkie rury od filtra powietrza do silnika ponieważ były nie szczelne i silnik falował na obrotach. Przy dodawaniu gazu nadal słychać jakby zasysał lewe. Co sprawdzić ?

4. Na komputerze pokazało że czujnik temperatury na wyjściu ma -150 C przy ciepłym silniku. Może mieć to wpływ na osiągi i pracę silnika ??

5. Czy przy prędkości 100km/h silnik na 5 biegu powinien mieć 3tyś obrotów ??

Z góry dziękuje za odpowiedzi i Pozdrawiam.

Opublikowano
odpowiem ci tylko na jedno pytanie odnosnie przyspieszenia, to juz tak jest. ten silnik nie robi szalu absolutnie, raz przejechalem sie znajomego 320ci to az strach wyprzedzac bez mocnej redukcji. do tego objechal go 320d po lekkim czipie, i to dosc mocno ;)
Opublikowano
  • Autor
mam porównanie z Saabem 9-5 z 1997 silnik 2.0t 150km , wiem ze silnik z turbiną inaczej sie zachowuje ale tamto auto to istny szatan w porównaniu do mojej BMW :(
Opublikowano
mam ten sam problem po przesiadce z innego auta, kumpel ktory mial kiedys e39 w tym silniku kttory sie nim przejechal pow ze cos musi byc nie tak bo jest za slaba ,ze jego szla o niebo lepiej, wiec pojechalem na diagnostyke i wywalilo czujnik polozenia walka rozrzadu. jestem w trakcie wymiany wiec zobaczymy jak to bedzie juz po wymianie
Opublikowano
mam ten sam problem po przesiadce z innego auta, kumpel ktory mial kiedys e39 w tym silniku kttory sie nim przejechal pow ze cos musi byc nie tak bo jest za slaba ,ze jego szla o niebo lepiej, wiec pojechalem na diagnostyke i wywalilo czujnik polozenia walka rozrzadu. jestem w trakcie wymiany wiec zobaczymy jak to bedzie juz po wymianie

daj kolego znać jak po wymianie ;)

Opublikowano
Brak mocy zróbcie sobie vanosa uszczelnienia plus ewentualnie tłoki vanosa koszt nie duzy, a przyspieszenie wróci :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Myślę że tu nie chodzi o Vanosa ponieważ pracuje cicho. nie ma nigdzie wycieków , lecz tylko przy dużych obrotach moc jest odczuwalna .
Opublikowano

Ja w swoim e46 320i m54 ostatnim czasem mialem problem z ubytekiem mocy. Podczas gwatlownego przyspieszania silnik jakby sie dlawil. Dodatkowo byl problem z jego odpaleniem. W koncu podczas powrotku z pracy calkowicie stracil moc. U mechanika okazalo sie ze czujnik polozenia rozrzadu jest do wymiany.

Po wymianie czujnika wszystko wrocilo do normy, bardzo ladnie przyspiesza i nie ma juz objawow dlawienia sie silnika.

Szerokosci