Skocz do zawartości

Stukanie w dolnej części silnika.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Autko e46 318i z 2000roku coupe.

Problem dotyczy stukania w silniku ( dźwięk dochodzi jakby z dolnej jego części - dodam nie jest to jego frontowa strona a bardziej środkowy spód a nawet tył ).

Jakiś czas temu wymieniany był olej po którym pojawiły sie stuki w górnej części silnika( okazało się że to szklanki ) - wymieniłem wszystkie...stuki zanikły...więc to na pewno nie one..(pyzatym nie zgadza się miejsce z którego dochodzi hałas). Mechanik zaproponował wymianę łańcuchu rozrządu

( wiem że ogólnie się tego nie robi ale wada wydawała się byś autentyczna) - wymieniłem całość ( łańcuch, rolki, napinacze...) Problem nie zniknął.....

Następna propozycja - pompa oleju- znowu ta sama syt. żadnych zmian...( razem z pompą wym. oleju oczywiście...)

Dziś dzwonie - samochód rozkręcony i brak pomysłów.....

Opublikowano
Wszytko zależy od mechanika, może Ci pół auta wymienić i dalej będzie stukać. W moim przypadku za metaliczne cykanie był odpowiedzialny pęknięty katalizator i uwierz że wcale łatwo nie było znależć bo jest obudowany osłoną termiczną ale ja mam zupełnie inny silnik.
Opublikowano
M43????? Na dole i caly czas puka?? na wolnych obrotach tez? a pod obciazeniem glosniej? .... panewki....
Opublikowano
  • Autor
Reasumują - tak jest panewki.... Temat zamknięty. Dzięki
Opublikowano
Dziwne że mechanik nie potrafił tego zdiagnozować... Do tego naciągnął Cię na mega koszty których można część było uniknąć..
Opublikowano
Noo mechanik na prawde powiem ci zacny :duh: Miejmy nadzieje ze wał nie dostał az tak po dupie i szlif przejdzie ;)
Opublikowano

Gdy zaczynają stukać szklanki w M43 ....to żegnamy się z tym autem.

Silnik M43 jest na długiej liście niewypałów BMW, śmiem twierdzić że lista niewypałów silnikowych jest dłuższa niż tych zacnych.

Opublikowano
Jakie szklanki w m43??? hmmm noo ogolnie silnik nie jest az tak zły wada sa te panewki najczesciej ale jak zrobi je i dobrym olejem bedzie zalewal to 150tys zrobi.. :wink:
Opublikowano
  • Autor
Nie było źle. Cena wyszła naprawde jak darmo bo mechanik przyznał się do błędu i 'zapłacił' :D za część naprawy . Ogólnie auto chodzi dobrze, silnik chodzi równo i cicho . Hmm a jeśli mowa o szklankach czy panewkach to nie tylko w m43tu czy w innym silniku bmw sie je wymienia i nie swiadczy to o końcu silnika.... :p