Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po wciśnięciu na manetce intensywnego spryskania szyb w zbiorniczku przy kielichu na górze zamiast ubywać płyn pompuje mi się powietrze i wywala płyn ze zbiorniczka równocześnie pobierając płyn z dużego zbiornika do spryskiwaczy. Sprawdziłem pompkę górną leci przez niego płyn zdjąłem wężyk idący od niego do sprysków dmuchnąłem i wylatuje spryskami... ktoś miał może podobny problem? Coś uszkodzone? nieszczelny układ? tylko jak to sprawdzić i od czego zacząć?

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie padły ci zaworki zwrotne w dyszach spryskiwaczy, i stąd taki cyrk.

Często objawem jest, że zbiorniczek od intensywnego zmywania sam się napełnia.

Dmuchnij w dysze od zewnątrz, jak powietrze przejdzie, to dysze są niesprawne.

Moje dysze nawet jak dmucham w przewód to puszczają dopiero przy jakimś ciśnieniu, nie ma przelotu, trzeba pokonać opór zaworka zwrotnego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na 99% tak, ale sprawdź je tak jak ci napisałem, bo nikt wróżką nie jest, i na odległość pewności mieć nie można. :wink:

Pompkę intensywnego w jaki sposób sprawdziłeś?

Podłączyłeś na krótko?

Opublikowano
A ja miałem tak samo i zamontowałem na tym wężyku ze zbiorniczka intensywnego mycia zaworek zwrotny i mam po problemie.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi kiedyś zapchały się dysze spryskiwaczy.Czyszczenie igłą nic nie dawało.Chciałem je rozebrać i pogubiłem części znajdujące się w środku:sprężynki,zaworki-gumki.Cena takiej dyszy to ponad 100zł x 2 sztuki...

Znalazłem na Allegro takie za 5 zł.szt. założyłem i jest ok.

http://static.pokazywarka.pl/i/2721237/365271/24-02-2014-18-10-29.jpg

Opublikowano

Pompkę wyciągnąłem ze zbiorniczka i pobierał chyba z dużego zbiornika... bo pompował płyn na wężyk który szedł na spryski. ok ok jak odbiorę autko od blacharza sprawdze te dysze od drugiej strony ;]

Daski to co dałeś w zdjęciu gdzie to zamontować miałbym?

troszke znieczajony jestem heh

a najlepiej jak ktoś może udzielić mi instrukcji co jak po kolei zrobić żeby sprawdzić i ewentualnie naprawić nie za dużym kosztem... bo już sie spłukałem wymianą kompletnego zawieszenia... ;/

z góry dzięki za pomoc ;]

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do jednego spryskiwacza trzeba dwa takie zaworki.Drugi spryskiwacz jest oryginalny,gdyż jest z nim wszystko ok.

Zrobiłem fotkę poglądową.Niektóre łączenia wężyków trzeba ścisnąć opaskami zaciskowymi,gdyż jest dosyć spore ciśnienie (zrywało mi wężyki)

http://static.pokazywarka.pl/i/2723604/190372/imag0886.jpg