Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

wymieniam przewody hamulcowe tylnie. Mechanik za wymianę(rurki miedziane sztywne+ robocizna) powiedział mi 400-500zł osobno jeszcze do tego przednie przewody.

Cena z częściami jakaś znośna czy krzyknął za dużo?

Opublikowano
żeby dostać siĘ do rozdzielacza na lewy tył i prawy tył trzeba niestety zdjąć całą belkę zawieszenia a tam są takie dwa krótkie przewody które lubią gnić. sam oceń czy warto:) Myślę że jakbyś się potargował na 300 to by było do przyjęcia
Opublikowano

Mechanik wymienił wszystkie przewody z wyjątkiem dwóch przednich elastycznych i małego sztywnego przy zbiorniku.

Skasował mnie na 600zł(z częściami). Uważam, że mnie naciągnął o czym go poinformowałem. Powiedział, że części wyszły ponad 200zł, robił czwartek wieczór i piątek. Nie zdejmował zbiornika i powiedział, że bawił się przy belce.

O ile za dużo zapłaciłem. Mechanik okolice Krakowa.

Pytam ponieważ nienawidzę przepłacać.

Dzisiaj chyba nie zasnę :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie przesadzajacie. Nikt nie będzie robił za darmo. Robota gówniania, bo ze 3-4 godziny schodzi przy tym, plus odpowietrzania. Trudny dostęp przy belce i przy zbiorniku. Do tego często ukręcają się odpowietzniki co generuje kolejne koszty. Długi przewód to jakieś 50 złotych. Te któtkie metalowe do kół tylnych po 20. Gumowe dobre przewody to koszt 30-40 od strony. No wieć czesci 200 kosztuję. Do tego płyn hamulcowy, ewentualny odpowietrznik.

Robota to opuszczenia belki, odkręcania. Koszt prądu, lokal narzędzia itp. Jeśli komuś za drogo może robić samemu w garażu.

PZDR>

• 4 lata później...
Opublikowano

Przepraszam że odgrzewam mumię, ale Ty KRIS85 jesteś jakiś dziwny... Nie każdy potrafi albo chce samemu robić przy samochodzie, ale czy to znaczy że tacy ludzie mają się dać naciągać?

Po drugie, co kogo obchodzi koszt prądu, lokalu, narzędzi? Klient ma to gdzieś, chce mieć zrobione jak najtaniej.

P. S. Uprzedzając ewentualne ad personam - robię sobie wiele rzeczy sam przy aucie, na podwórku.

Opublikowano

To ja powiem teraz jako mechanik, bo całkowicie popieram KRIS85

części faktycznie wychodzą ok 200zł, za 100zł nawet bym nie podszedł do tego tematu jeśli chodzi o robotę

Jeśli to ma być tak jak fabryka przykazała, a inaczej nie zrobię, to jest to całkiem pracochłonne

Przy belce i zbiorniku to raz, przewód przy ścianie grodziowej też nie jest super dostępny

Do tego dolicz sobie:

Jeśli oddajesz do legalnie działającego warsztatu:

lokal, media, kupno narzędzi, podatki, zus, ogrzewanie, ubezpieczenie

więc jeśli dałeś 600zł to może to okazja nie jest, ale jakoś grubo przesadzone też nie