Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam odkąd mam moją e39 to palił mi się komunikat "WASCHWASSER FULLEN" wiem ze dotyczy spryskiwacza tylko nie wiem dokladnie którego od szyb czy lamp- bo tez je mam w aucie (sa dwa zbiorniczki). Jakiś czas temu przy okazji wymiany zderzaka przedniego odkryłem ze przewody w ogóle nie są podpięte do spryskiwaczy lamp a przewód wisi w okolicach nadkola. Pewnie ktoś miał solidna stłuczkę albo z jakiegoś innego powodu postanowił ich niepodpinac. Tak czy inaczej komunikat zawsze się pokazuje i myślałem ze pewnie chodzi o to ze po prostu te spryski są odłączone i dlatego pokazuje, zwłaszcza ze widziałem ze jedna z pompek nie dzieła i jej nie słychać a spryskiwacze szyb działają jak trzeba i slychac druga pompke pod maska. Tyle ze jak czytałem nie dawno na jakimś forum, gdzie koleś miał podobny problem to winowajcą okazał sie czujnik poziomu płynu w zbiorniczku do spryskiwaczy a przynajmniej tak napisał -Tylko w którym zbiorniczku jak są dwa ?. Pisali w tym poście ze są dwa komunikaty "washwasser stand" i "washwasser fullen" ale nie wiem który dokładnie co oznacza u mnie jest tylko "WASCHWASSER FULLEN"

Chciał bym się zabrać za wyeliminowanie tego komunikatu i nie wiem od czego zacząć, jeśli faktycznie ma to związek ze spryskiwaczami lamp to nie chce mi się bawić z tymi spryskiwaczami , uważam ze nie są aż tak potrzebne, wiec prosił bym o rade jak to ewentualnie ominąć tak żeby się nie palił komunikat.

Opublikowano
zacznij od wlania płynu to ci zniknie. czasami jak wlejesz płyn to komunikat nie zgaśnie od razu, ale po jakimś czasie, przynajmniej u mnie tak jest. a komunikat ten oznacza, że nie masz płynu jakbyś nie wiedział
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zbiorniczek pod maską jest do intensywnego zmywania, tam wlewasz koncentrat, nie ma czujnika, i z niego płyn idzie tylko na szybę.

W nadkolu masz drugi zbiorniczek, tam jest pompka zwykła do szyby, i taka wydajniejsza do świateł, oraz czujnik poziomu płynu spryskiwaczy (w touringu jeszcze do tylnej szyby).

Błąd to niski stan płynu w tym zbiorniczku.

Dolej płynu, to zniknie.

Jak nie znika, to albo uszkodzony czujnik poziomu, albo uszkodzona wiązka.

Opublikowano
zacznij od wlania płynu to ci zniknie. czasami jak wlejesz płyn to komunikat nie zgaśnie od razu, ale po jakimś czasie, przynajmniej u mnie tak jest. a komunikat ten oznacza, że nie masz płynu jakbyś nie wiedział

jakiś czas temu wlałem baniak 5 litrowy płynu i do dziś nie zgasło, wiec to raczej nie to...\

Zbiorniczek pod maską jest do intensywnego zmywania, tam wlewasz koncentrat, nie ma czujnika, i z niego płyn idzie tylko na szybę.

W nadkolu masz drugi zbiorniczek, tam jest pompka zwykła do szyby, i taka wydajniejsza do świateł, oraz czujnik poziomu płynu spryskiwaczy (w touringu jeszcze do tylnej szyby).

Błąd to niski stan płynu w tym zbiorniczku.

Dolej płynu, to zniknie.

Jak nie znika, to albo uszkodzony czujnik poziomu, albo uszkodzona wiązka.

No właśnie szukałem dzisiaj tego czujnika na necie, szkoda tylko ze jest pod nadkolem aż i nie można go tak na szybko wymienić, wiec pobawię się z tym na wiosnę przy okazji jakiejś roboty... ale wygląda na to ze problem będzie z tym czujnikiem albo kabelkami.

Co do tego zbiorniczka pod maska, to mówisz ze jest on do intensywnego zmywania szyby i właśnie ta pompka kolo niego nie działa, płynu tez nie ubywa...myślałem ze może to jest od spryskiwaczy lapm. Co to daje w praktyce ? co oznacza intensywne zmywanie ? :) bo nie wiem czy jest sens to robić czy nie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Intensywne zmywanie działa kiedy na prawej manetce wciśniesz przycisk z literką "S", wtedy ma lać płynem na szybę i sam włączyć wycieraczki, i tylko wtedy miesza płyn z obu zbiorniczków, najpierw psiknie trochę z tego małego pod maską, a potem resztę leje z głównego w nadkolu.

Przy normalnym używaniu spryskiwacza leci tylko z tego zbiorniczka w nadkolu.

Opublikowano
Dzieki za oświecenie :) nawet nie wiedziałem i w sumie nie używałem nigdy tego przycisku, stwierdziłem ze pompka nie działa wciskając normalne spryskiwanie, ale sprawdzę dziś ten przycisk- możliwe ze ożyje :p