Skocz do zawartości

[E36 316i] ile wchodzi oleju do skrzyni biegów i dyfra ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie pytanie jak wyżej.

ile wchodzi DOKŁADNIE oleju do skrzyni i do dyfra?

na http://www.bmw-z1.com po podaniu mojego vin-u pisze:

Transmission Oil 1.10 Liter

Rear Axle Oil 0.90 Liter

Pytam bo na innych forach ludzie piszą różne rzeczy, że wchodzi po 1L lub niecały...

Pytam zaznajomionych z tematem, Ci którzy wymieniali itd.

fajnie by było być przygotowanym..ale trochę bez sensu kupować kolejny litr dla 100ml..

to co ja zrobie z kolejnymi 900ml? wypiję sobie? :norty:

Pozdro

Opublikowano
Jeśli katalogowo wychodzi 1.1 to tyle wchodzi na całkiem suchą skrzynię , podejrzewam że Ty zlewając olej nie będziesz czekał pół dnia :P Śmiało kup litr , gdy braknie to dopiero się będziesz martwić , popytaj kolegów czy nie mają przypadkiem wrazie "w" odstąpić setki oleju :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U siebie wlałem tak jak podają w katalogu.

Tez kupiłem litr i niestety poszedłem dokupić drugi, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.Moja skrzynia lata na ATFie, dlatego to co zostało przydało się na wymianę we wspomaganiu.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

hehe no tak ale chodzi o to żeby "potem się ie martwić" tylko za razem zrobić wszystko :mrgreen:

oo..w sumie to dobry pomysł wymienić za razem płyn do wspomagania..

czyli mówisz że wymieni się go spokojnie mając 900ml? nie wchodzi tam litr?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To co piszą to się z reguły zgadza.

Ja u siebie mam też inny dyfer niż ty masz.

Skoro nie chcesz kupować drugiej bańki to najwyżej jak będziesz zlewał stary to złap go w czysty pojemnik i tą setkę przepuść przez jakąś szmatkę jeszcze i wlej z powrotem.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

ale mi chodzi o skrzynie biegów..chodzi o to że jak dokupię kolejny litr to zostanie mi 900ml z niego...(skrzynia 1,1l)

i się pytam czy tyle wejdzie na wymianę płynu wspomagania? czy za mało?

bo wlewa się tam też ATF Dextron-czyli to samo co w skrzyni.

Pytam bo mówisz że wymieniałeś też :)

Opublikowano
ale ja chyba nie będę się bawił w przepłukiwanie. chodzi mi tylko ILE wchodzi aby uzupełnić płyn w wspomaganiu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na pewno masz ATF w skrzyni?

Jeżeli tak to weź drugą bańkę- 1 litr ATF220 Mobila kosztuje nieco ponad 30 zł więc moim zdaniem nie warto bawić się w jakiś syf.

Jeżeli wymienisz tylko w zbiorniczku to starczy, bo do samego zbiorniczka wchodzi góra ze 3 setki.

U mnie było we wspomie dosłownie błoto, płukałem układ 3 razy to poszło prawie 2 litry.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

tak ATF... kupiłem juz Castrol Transmax Dextron 3 ATF.- 29zl wyszlo.

a w sprawie tego wpomagania...nie mozna po prostu spuścić stary płyn i wlać nowy?bedz przepłukiwania...starczy wtedy pozostałosc 900ml z zalania skrzyni 1,1l? bo to ten sam olej...ATF czerwony

Opublikowano

myślicie że warto to przeczyścić? dzisiaj tam zaglądałem to płyn jest czarny jak smoła.

jeszcze o cos spytam, moze to glupie pytanie.ale jaki ma byc tam poziom tego plynu? po odkręceniu pokrywki zbiorniczka widzialem tam kilka kreseczek i nie wiedzialem do ktorej ma byc plynu.. :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz szlam to warto przepłukać, ja bałem się tego że może zacząć wyć pompa, ale jest ok.

Co do poziomu to są 2 kreski, jedna to min, druga max.

http://e39.pl/wp-content/uploads/2011/05/oring.jpg

ec2Wze6.jpg