Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam maly problem, mianowicie podczas wrzucenia biegu wstecznego i popuszczania sprzegla z lekkim dodawaniem gazu, dochodza podobne dzwieki jak na tym filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=x1XbD257_tc

na kazdym innym biegu ok. Kolo dwumasowe wymienione okolo 2-3 lat temu, razem ze sprzegłem ( sprzego spiekowe, przejechane od tego czasu max 30tys km )

Czasami podczas szybkiej zmiany biegu z niewystarczajaca iloscia gazu, slychac uderzenie jak by w tylnym moscie.

Ktos moze potrafiłby wskazac przyczyne? albo juz z takim problemem mial do czynienia? na biegu jalowym wszystko w normie, silnik na chipie, osiagi wporzadku.

Opublikowano

Kolego z tym uderzeniem w okolicy tylnego mostu to nie tak prosto ;) ja na razie nie doszedłem co to może być. Na ten luz może się nawet składać kilka przyczyn na raz... zaczynając od sprzęgła, łącznika skrzyni z wałem, podpory wału, obluzowane mocowania dyfra, luz na krzyżakach wału, luz na półosiach , zbyt duży luz międzyzębny w dyfrze lub na wałku w skrzyni... itp ;)

a co chodzi o te stukanie na wstecznym to opisz to dokładnie kiedy ten hałas zaczyna być słyszalny. czy przy lekko wciśniętym sprzęgle, czy na całej długości skoku sprzęgła czy na samym końcu. Jak się zachowuje przy wciśniętym sprzęgle, itp.

sprawdź czy pedał od sprzęgła przypadkiem nie dostaje drgawek przy próbie wciśnięcia...

Opublikowano

Witam,

to najprawdopodobniej luz na dyferencjale. Wiele (jak nie większość) e46 ma taką przypadłość. Trochę już te wózki mają najeżdźone. Ciężko będzie cokolwiek z tym zrobić, bo większość używanych dyfrów ma luzy, a nowy ori swoje kosztuje.

Oczywiście warto sprawdzić tuleje sanek, i słynną tuleje nie raz opisywaną na forum która odpowiada za głuche uderzenie przy zmianie biegów. Widzę dodatkowo że model przedliftowy, więc do sprawdzenia także mocowania sanek do budy

Pozdrawiam

Opublikowano

Podpora walu swiezo po wymianie,

mocowanie sanek bylo lekko "wyrwane" - juz zespawane.

tuleja od dyfra jak i zapewne pozostale w sankach sprawdzone byly przez mechanika i mowil ze jest ok,

Mam do wymiany poduchy silnika, jedna jest podobno urwana.

Moment szarpania/gluchego walenia

Wrzucony wsteczny, lekko puszczam sprzeglo, zaczyna lapac, samochod zaczyna sie toczyc powoli, jest ok.

Puszczam sprzeglo mocniej, samochod zaczyna szybciej sie toczyc juz zaczynaja sie stuki, dodajac gaz jeszcze mocniejsze.

Po puszczeniu sprzegla, czyli podczas jazdy stukania juz nie ma.

W momencie jak sie samochod lekko toczy, wkrecajac go do 2000 obrotow i puszczajac powoli sprzeglo jest ok.

Ale wiadomo, ze tak szybko na wstecznym parkowac np nie bede.

Opublikowano
Podpora walu swiezo po wymianie,

mocowanie sanek bylo lekko "wyrwane" - juz zespawane.

tuleja od dyfra jak i zapewne pozostale w sankach sprawdzone byly przez mechanika i mowil ze jest ok,

Mam do wymiany poduchy silnika, jedna jest podobno urwana.

Moment szarpania/gluchego walenia

Wrzucony wsteczny, lekko puszczam sprzeglo, zaczyna lapac, samochod zaczyna sie toczyc powoli, jest ok.

Puszczam sprzeglo mocniej, samochod zaczyna szybciej sie toczyc juz zaczynaja sie stuki, dodajac gaz jeszcze mocniejsze.

Po puszczeniu sprzegla, czyli podczas jazdy stukania juz nie ma.

W momencie jak sie samochod lekko toczy, wkrecajac go do 2000 obrotow i puszczajac powoli sprzeglo jest ok.

Ale wiadomo, ze tak szybko na wstecznym parkowac np nie bede.

pedał od sprzęgła skacze??

Opublikowano

Raczej nie skacze.

Zastanawiam sie czy nie jest to moze wina sprzegla spiekowego

ktore by chcialo odrazu sprzeglic i zamiast sie slizgac to lapie i puszcza nie pozwalajac na poslizg

Opublikowano

Tak, wszystko jest ok. Co prawda musialem z tydzien czasu sie uczyc obslugi tego sprzegla,

tym bardziej ze przesiadlem sie z automatycznej skrzyni na te sprzeglo.

Ale nie ma zadnych problemow poza cofaniem.

Chyba ze sie nie da tym powoli cofac ;)

Opublikowano
moim zdaniem wskazuje to na sprzęgło..., ale dla pewności wymień tą zerwaną poduszkę pod silnikiem i sprawdź poduszki skrzyni biegów...
Opublikowano

Mam całkiem podobny objaw plus delikatny hałas łożyska oporowego przy minimalnie wciśniętym pedale sprzęgła.

W poniedziałek czeka mnie wymiana sprzęgła i dwumasy.

Cały komplet już kupiony.

Napiszę po wymianie czy objawy ustąpiły.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
ja miałem podobną usterkę. Tylko tu nie było różnicy jaki bieg wrzucałem. Winne było łożysko oporowe... tu u kolegi tylko problem jest na wstecznym biegu. Do tego pisał że kompletne sprzęgło było wymieniane.... nie wiem może szlak trafił same łożysko
Opublikowano

Zgodnie z obietnicą, miałem takie objawy jak autor tego wątku.

Wymieniony komplet - sprzęgło u dwumas - i objawy ustąpiły.

Panuje całkowita cisza.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785