Skocz do zawartości

Ukłda wydechowy - strumienica w E-36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co sądzicie o zamontowaniu strumienicy zamiast katalizatora. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Czekam na opinie i z góry dziękuje.
Opublikowano

Padł Ci katalizator, że pozbywasz się go czy chcesz być bardziej słyszalny? Ja ostatnio zakładałem temat o strumienicy zamiast katalizatora (bo myślałem, że rozsypał się doszczętnie) w E32 i nie spotkałem przyjaznej opinii. Na szczęście okazało się, że nie muszę tego robić. Jeśli chcesz poczytać to przeczytaj ten post:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=23473&highlight=

Opublikowano

ja mam wyciety katalizator,wstawiona strumienice w ksztalcie kata.zrobilem to za namowa pewnego uzytkownika BKP forum.jestem bardzo zadowolony gdyz autko odzyskalo sily,lepiej sie wkreca,lepiej zbiera no i u mnie z racji zapchanego kata zmalalo spalanie o 1,5 litra...ale to nie zasluga strumienicy a poprostu wyciecia katalizatora...

ja polecam a ci co tego nigdy nie robili to tworza rozne dziwne teorie...

Opublikowano
Mi w warsztacie zajmującym się układami wydechowymi odradzili ten zabieg. Zamontowałem uniwersalny kat i jest OK.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Skoro ktoś wymyślił takie urządzenie to znaczy, że jest potrzebne. Tym bardziej, że chodzi o powietrze, którym jakby nie było my oddychamy.
Opublikowano

hmm jak chcesz oddychac czystym powietrzem to zacznij od wszelkiej masci polonezow,maluchow,duzych fiatow i przy okazji ciezarowek i miejskich autobusow zostawiajacych za soba czarna chmure...

a jak to bylo w niemczech na poczatku kariery katalizatorow?auta juz jezdzace poprostu mialy wspawywany katalizator...i tak to jest do tej pory ze gdy do auta bez katalizatora gdy wspawamy katalizator placi sie w niemczech mniejszy podatek od auta...

Opublikowano
Masz świętą rację Kornelio, polski przemysł motoryzacyjny (mam na myśli pojazdy, które wymieniłeś) dawno powinien trafić do lamusa. Jakieś barany z rządu czepiają się, że do Polski sprowadza się złomy. Niech popatrzą na złom, który już od dziesiątek lat jeździ po naszych drogach. Kopcące autobusy, zostawiające czarną chmurę jelcze i inne złomy. A może ich nie obowiązuje właściwy poziom spalin? Albo poprostu nie ma komu tego egzekwować, bo gdyby policja rozpoczęła odpowiednią akcję na drogach to przypuszczam, że zabraliby dowody rejestracyjne w 88% kontrolowanych autobusach czy ciężarówkach.
Opublikowano

Ja wstawiałem strumienice do mojej poprzedniej E30 M40. Wymieniałem cały układ od początku do końca na nowy identyczny z oryginalnym + strumienica. Rezultat: nie polecam tego nikomu, chyba ze przerabiamy od razu dolot a fabryczny tłumik końcowy zastępujemy tłumikiem sportowym z lekkim pomrukiem basu.

Włożenie samej strumienicy poprawi nam elastyczność, ale popsuje dźwięk. Auto zacznie na wyższych obrotach "pierdzieć". To popsuje całą frajdę z jazdy. Wasze BMW będzie gwizdało na wyższych obrotach jak Polonez(!) Aby tego uniknąć trzeba założyć basowy tłumik z tyłu i co najmniej stożek na dolocie. Wtedy będzie pełen komplet i różnica w osiągach na pewno da się zauważyc.

Opłacalność takiego zabiegu pozostawiam Waszej indywidualnej ocenie. Być może jak komuś całkowicie posypał się układ wydechowy, to warto zainwestować w taki zestaw.

P.S. Wiem, co mówie, tłumiki to rodzinny interes, siedze w tym od lat.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.