Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam pytanie , co wybralibyście ? Podobno 525 tds to trochę awaryjne silniki i nie tak dynamiczne jak 523 ,ale bardziej oszczędne spalanie około 9 litrów zato 523 pali wiecej podobno 11 l i silnik jest bardziej niezawodny.Mam okazję kupić takie samochody w tym samym roczniku prawie z takim samym wyposażeniem (523 ma zawieszenie z M-ki) tds-a jest droższa o 4 tyś zł, jechalem jednym i drugim powiem otwarcie ,ze 523 znaczne lepij brzmi i jedzie fantastyczni , ale jestem ciekaw co wy o tym sądzicie ?
Opublikowano

A co można sądzić!? Porównujesz osiągi 523 w benzynie z 2,5 litrowym silnikiem do 525 z 2,5 litrowym silnikiem, ale w dieslu przy róznicy średnio 50 KM, innym mnomentem obrotowym, inna pracą itp. itd.

Ty sam musisz zdecydować, czy chcesz jeździć benzyną z dobrym silnikiem benzynowym, ale ssającym ok. 15 litrów (nie wierz w te 11 - napewno nie w miescie), czy bardziej "ekonomicznym" :twisted2: (u mnie wychodzi 10 litrów w miescie) dieslem. Co do trwałości diesla, to wszystko zależy od poprzedniego własciciela, sposobu użytkowania i serwisowania auta.

jeśli chcesz wiedzieć wiecej co myslą o swoich silnikach w codziennym użytkowaniu włąściciele tych aut, to użyj :search: do wyszukania na tym forum interesujących cię informacji.

Czego by nie mówić to dobrze,że wybrałeś BMW :cool2:

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

Ja bym wybrał 523i ( tzn wybrałem) - w mieście tak jak jeździłem palił mi 12 benzyny - teraz pali mi 12,5 gazu. Na pewno bym go nie zamienił na 2,5 tds.

Dodatkowo też mam zawieszenie M-ki i musze przyznać, że dużo wieksza frajda z jazdy niż ze zwykłym zawieszeniem (wiem bo jeździłem)

Ale to każdy sam decyduje wegług swoich upodobań :wink:

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
Bierz 523i. Zdażało mi się pośmigać takim autem. Na trasie(i troszkę po mieście) 1200 kilometrów z Niemiec, jadąc ciągle 120-180 km/h spaliła średnio 7,3 litra/100km co uważam za rewelacyjny wynik. Jak nie będziesz spod świateł startował jako pierwszy to w mieście utrzymasz też na przyzwoitym poziomie. Ja swoim e36 328i w lecie(połowa trasa, połowa miasto) utrzymuję średnie spalanie na poziomie 10,5-11 litrów gazu. Mój brat w e39 528i o litr gazu więcej. Także wszystko zależy od Twojej prawej nogi i techniki jazdy.
Opublikowano
ja tez mam silnik w e46 i moje spostrzezenia sa takie ze - trasa nie przekraczajac 130km/h- 7-7.5l miasto srednie spalanie9.5 i jezdze dosc szybko. W Polsce wzroslo o 2 litry(!) , nie wiem czy to wina paliwa, czy tego w Polsce inaczej sie jezdzi( zielone- to rura do nastenych swiatel 400metrow- a w Niemczech- wszyscy rowno jak po sznureczku). Reasumujac- realny wynik- 2 mies po Poznaniu zima- 11.5 srednie ale na trasie 9l. Nie mam zadnych problemow z silnikiem, jestem bardzo zadowolony, polecam
Opublikowano
bierz 523i..sam mam taki sam silnik w e36i polecam naprawde malo pali na trasie 7,5-8littrow polecam te nsilnik jest oszczedny w stosunku do mocy no i oczywisice poezja silnika :modlitwa:

Był BMW E30 316i 09/90 inslandgruen

Był BMW E36 323i 10/95 arktissilber

Był BMW E36 320i 03/98 ascotgruen

Był BMW E39 525i 11/00 cosmoschwarz

Był BMW E46 320i 08/02 sapphireblack

Był BMW E61 530D 05/04 alpinweiss III

Był BMW E61 530D 02/08 spacegrau

Jest BMW F11 520D 06/13 havanna