Skocz do zawartości

Programowanie DDE dla nowego przepływomierza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

13617787676 kto sprawdzi czy jest to nowy soft czy stary pod przeplywke bosch gdyz mialem staro przeplywke 314

i wyminilem ja na nowa 527 bosch

prosil bym o podanie prawidlowego numeru bo nie moge wyszukac tego nigdzie

temat jest tu ale moj numer tu nie wystepuje.

ekonmizer nie idzie do kaca na 4 a przeplywka nowa ori

prosze o pomoc......... :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Obejrzyj Moje BMW

www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=191208

Opublikowano

staro ktorej juz nie produkuja bez dodatkowego kulka w srodku obudowy ty masz benzynke diselek mial male zmiany :? przez co musze zmienic numer softu na nowszy http://image.ceneo.pl/data/products/8090369/i-bosch-przeplywomierz-powietrza-2-0-rover-75.jpg4

stara

http://auto-pit-stop.pl/userdata/gfx/90266bddb54a3f1b5ace8347c088c741.jpg

nowa

Obejrzyj Moje BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 gdyz mialem staro przeplywke 3:(

Co to znaczy staro? :mrgreen:

To znaczy, że słabo jaro :mrgreen:

Mnie bardziej ciekawi co znaczy.....

bez dodatkowego kulka

A tak w temacie.Ależ Ty masz problemy które sam stwarzasz.

Kup taką jaka jest odpowiednia i już.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Co to znaczy staro? :mrgreen:

Nie wiesz że stary olej zawsze można z ziemi zebrać i będzie jak nowy :cool2:

oj, Adaś dorośleje ale stare nawyki zostały :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chodzi prawdopodobnie o to, że przepływomierz przewidziany oryginalnie dla tego silnika został już wycofany z produkcji, i zastąpiła go nowsza wersja, do której przewidziana jest już zmiana oprogramowania sterownika silnika.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No sorry, ale chyba nie wierzysz sam w to co napisałeś.

To nie jest auto z lat 70 żeby był problem z częściami.

Owszem może być tak, że dana cześć jest zastąpiona inną ale pasująca do danego modelu i typu silnika.

Zresztą jak idę do sklepu po cześć to zaraz sypną mi dziesiątkami producentów do wyboru. I nie sądzę aby byl jakikolwiek problem z dobraniem części do tego silnika i auta w ogólności.

Tylko że jak ktoś mysli innymi komórkami i od pół roku brzęczy bo mu ekonomizer nie idzie do konca na wyższych biegach i wszyscy piszą, że to normalne a ten nie rozumie to już jest jego problem.

Ostatnio był lament bo ekonomizer w jednym modelu jest wyskalowany do 20 litrow, a w innym do 30.

Przypominam również że ten gość kiedyś istniał jako adadus i został zbanowany za pisanie bredni, teraz powrócił jako Adam94 i również wypisuje bzdury tylko bardziej cywilizowanie.

PS.A jak mnie wkurzy to sam osobiście go zbanuję :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cichy, jak widać nie bardzo wiesz o co chodzi z tymi przepływkami, więc lektura dla ciebie, zanim zaczniesz mi wypominać:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=61186

Stare przepływomierze boscha miały wadę fabryczną, dlatego potem zastąpiono je innymi, a żeby te dobrze współpracowały ze sterownikiem silnika, potrzeba jest zmiana oprogramowania, czytaj kodowanie.

To tak w skrócie.

Opublikowano

Nie wiem czy Cichy nie zasugerował się zdjęciami, a konkretnie tym, że na jednym opisanym jako "stara" jest obudowa z zatrzaskami z drutu a na drugim, opisanym "nowa" jest już obudowa mocowana tylko na śruby (stąd wniosek, że to autor postu dał ciała i sam kupił nie taką część jak trzeba). W sumie to nie kojarzę, czy oprócz samej przepływki (wkładu) zmieniali także obudowę na ta bez zatrzasków ale prawdą jest, że np zmienili sam wkład przepływomierza i jeśli ktoś miał tą przepływkę z pierwszego wypustu to obecnie nie kupi przepływki nowej z tym samym numerem a jedynie taką, która ją zastąpiła. Wtedy konieczne jest zakodowanie nowej przepływki.

Swoją droga - jak to jest z tymi obudowami? Te pierwsze były na takie zatrzaski czy to zdjęcie z jakiegoś innego modelu niż e39?

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie chodziło mi o to co napisał Manolito, że te przepływomierze zaprezentowane przez Adama są zupełnie różne.Coś mi się wydaje, że zaprezentowana przepływka nawet nie jest do BMW.

I kolego Shadow69 broń Boże nic Ci nie wypominam :wink: .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano (edytowane)

kolega Shadow69 mnie zrozumial o co chodzi :) :) reszta nie zrozumiala a propo tych przeplywek to one są nawet nie dla bmw ale chodzi tylko ze przeplywka wycofana miala siadke bez kolka jak na foto a zastapiona tak jak na foto czyli dodatkowe kolko w obudowie

najlepiej jak ktos by mi sprawdzil w tabeli tisa jaki numer mam przypisac dla tego numeru 13617787676 starego pod nową przeplywkę boscha 527 zamiast tego 314 i juz ja się doczepiam bo sam mam tego dość :( ja sam tego nie zmyslam z nudow tylko chce aby to dzialalo odpowiednio jak nalezy pozatym nie mam wiecej problemow z tym autem juz . po tym dam mu spokoj .

Edytowane przez Adam94

Obejrzyj Moje BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Adaś, cytuję kolegę:

"Według TIS od listopada 2001 roku BMW zaprzestało sprzedaży "starych" przepływomierzy na korzyść poprawionej wersji (tej z kratką) z powodu problemów z nimi. Nowe przepływomierze były montowane od stycznia 2001 w silnikach M57 i od września 2001 w silnikach M47."

Czyli twoje auto powinno posiadać już soft pod nowy przepływomierz, gdyż wg opisu jest z 2002r. :wink:

Opublikowano

hmm to dlaczego mialem przeplywkę w starej obudowie 0928400314 w inpa pisze ze produkcja to 2001.06 a w dowodzie model mam 2002 wlozylem jej ten numer 0928400529

czyli ja sie zaliczylem jescze 2001.06 :( inpa nie klamie potrzebuje tylko tego numeru softu zamiast tego 13617787676 z tis bo w google przeszukalem nawet ruskie strony i nic mam rozne tabele ale tego numeru nie moge zlokalizowac

dostalem info ze moze byc to 1361.7789652 ??

Obejrzyj Moje BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uderz najlepiej z zapytaniem do tego Kolegi Roger-Nysa, masz go w tym linku z forum bmw sport, on te sprawy ogarnia, myślę że da rady pomóc.
Opublikowano
ok dziękuje ci pozdrawiam serdecznie .

Obejrzyj Moje BMW

Opublikowano
witam zaprogramowalem sobie nowy soft za pomoca dis i zrestartowalem mapy wtryskowe autko ozylo na nowo jest bardzo mocne kultura pracy zmienila sie super

Obejrzyj Moje BMW