Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj zauważyłem takie zjawisko: Rano niedługo po wyjeździe coś mi zaczęło z tyłu (chyba z prawej strony) jakoś szurać , chrobotać. Brzmiało to jakby gruda lodu dostała się pomiędzy oponę a nadkole i sie ocierała. Przejechałem tak kilkadziesiąt metrów - nie ustąpiło. Chciałem zjechać na pobocze i zobaczyć, lecz zanim zdążyłem się całkiem zatrzymać chrobotanie ustąpiło.

Wieczorem znowu odpaliłem samochód. Jak tylko zapalił od razu pojawiło się to chrobotanie. Nie mogło to być nic od kół ani od wału napędowego, bo auto stało w miejscu. Zanim zdążyłem uważnie się temu przysłuchać samo ustąpiło i podczas jazdy już nie wróciło.

Zastanawiam się, co to mogło być. Brzmiało jakby ocieranie grudy lodu o oponę, ale auto stało w miejscu, więc to nie mogło być to. Pojawiło się w chwili odpalenia silnika, po kilkunastu - kilkudziesięciu sekundach ustąpiło. Czy spotkaliście się z czymś takim? Co to może być? Mam jutro wyruszać w trasę i waham się, bo nie wiem, co się dzieje. Myślałem, czy to nie może być coś z tylnych głośników, ale radio było wyłączone (wyłączyłem, żeby przysłuchać się temu dźwiękowi).

Macie może jakieś pomysły?

Opublikowano
U mnie kiedyś też w czasie jazdy zaczęło się takie chrobotanie. Dziwna sprawa, bo jechałem prosto, wolno ok 60 km/h i po równej drodze. Okazało się, że to osłona tarczy jakimś cudem się podgięła i szorowała o tarczę. Odgiąłem ją delikatnie palcami i chrobotanie ustało.
Opublikowano
coś mi zaczęło z tyłu (chyba z prawej strony) jakoś szurać , chrobotać. [...] auto stało w miejscu. [...] Macie może jakieś pomysły?

ja mam 3 pomysły:

1 - pompa nivo tylnych gruszek/poduszek (czy jak to poprawnie nazwać) w zawieszeniu (masz kombi)

2 - pompa paliwa

3 - drgający wydech

4 - zwierzątko ;)

Opublikowano

Dzięki za sugestie - faktycznie wygląda na to, że to będzie nivo. Problem się powtórzył dzisiaj kilka razy po uruchomieniu silnika. Jakiś czas jest ten dźwięk a później całkiem znika. Czasami w czasie jazdy się pojawi i znika. Udało mi się z kolega z pracy posłuchać go z bliska - dochodzi wyraźnie z tyłu, gdzieś w okolicach błotnika (lewego błotnika - nie wiem, czy prawego również, bo zanim doszliśmy do prawego to ucichło). Według kolegi dźwięk ten przypomina właśnie pompę.

Już dzwoniłem do warsztatu i umówiłem się na poniedziałek - powiedzieli mi, że prawdopodobnie absorbent wody jest już cały wilgotny, woda zamarzła i kompresor ma problemy z pracą. Rzeczywiście problem pojawił się teraz, gdy spadły temperatury (to może być zamarzanie wody). Mają wyczyścić i myślę, że będzie OK.

Opublikowano
Pompa nivo jest w prawym tylnym nadkolu. Jeśli chcesz sprawdzić czy to ona tak chrobocze, to dociąż dobrze bagażnik na postoju i powinna zacząć pompować. Wtedy będziesz wiedział czy to ten dźwięk. :)
Opublikowano
Pompa nivo jest w prawym tylnym nadkolu. Jeśli chcesz sprawdzić czy to ona tak chrobocze, to dociąż dobrze bagażnik na postoju i powinna zacząć pompować. Wtedy będziesz wiedział czy to ten dźwięk. :)

Ona zaczyna działać momentalnie po obciążeniu przy pracy silnika? Myślę, żeby odpalić silnik, otworzyć bagażnik i mocno się oprzeć o podłogę albo usiąść w bagażniku. Powinna od razu wystartować, czy np. musi być zamknięta klapa?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sprawdziłem - to ewidentnie pompa nivo. Odpaliłem auto - zaczęło hałasować, po chwili ucichło. Otworzyłem klapę, dociążyłem swoimi 140 kilogramami tył samochodu i zaczęło hałasować (wyraźnie z prawej strony). Puściłem - hałas znikł. Powtórzyłem próbę i się powtórzyło. Dzięki za wskazówki.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

To było to. W warsztacie wyczyścili i hałas ustał. Teraz trzeba specjalnie "nastawiać uszy", żeby usłyszeć, że kompresor pracuje.