Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, a wiec mój silnik (już 2) umarł. Tzn jeździ ale pali kosmiczne ilości oleju. Przeszedłem na pełen syntetyk, nic to nie pomogło i zaczęło z auta dymić sie na niebiesko. Jak dla mnie nie ma sensu tego remontować. Mam w Niemczech do kupienia całe auto z ori przebiegiem 158tyś książka serwisowa itp. auto po wypadkowe. Wiem że po 98 były jakieś różnice w elektryce. A ja chce przełożyć silnik ze skrzynią. (moja skrzynia też nie jest w najlepszej kondycji lubi się ślizgnąć miedzy 1biegiem a 2biegiem) Czy duży problem będzie z takiej przekładki ? I na co zwrócić uwagę
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli masz u siebie silnik m52 a chcesz wstawić inny niż m52 < powiedzmy m52TU lub m54> to różnic jest sporo.

Wiązki silnika są inne .

Sterowniki są inne.

Wydechy są inne. I wiele innych

Ogólnie to sporo roboty.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
We wrześniu 1998 r. była zmieniona prawie całkowicie elektryka w tym modelu, więc możesz mieć problemy z tym swap-em.
Opublikowano
tak przeszedłem z połówki na full i silnik gorzej pracuje chyba już nic z niego nie będzie. Pojechałem do Niemiec i kupiłem touring 523i z 99roku z przebiegiem 159tyś. Z książką serwisową i lekko uszkodzona błotnik maska. Do końca serwisowana w serwisie bmw. Miała być na silnik, ale patrząc na jej stan jest dużo lepszym od mojej i w ogóle nie wyeksploatowana. Więc swoja sprzedam. Dołożę do tej i mam lepszy wóz
Opublikowano
Jezeli z 10w zmieniłeś na 5w to nie silnik musi gorzej pracować i brać wiecej oleju bo 5w nie uczelnia tak silnika jak gęstrzy 10w
Opublikowano
Wiele przypadków jest że po przejściu z 10 na 5w oleju mniej żre. Jeśli stało się jak stało to silnik tak czy inaczej był na wykończeniu. Albo tylko masz uszczelniacze do wymiany i nic więcej.